Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji: Povećanje plata i penzija pomalo za brigu 1Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Budžet koji je Vlada predložila daje osnove za dugoročan rast privrede i standarda građana, a sledeći korak je uvođenje platnih razreda, izjavio je za RTS šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

On je naveo je da je Svetska banka na pola programa sa Srbijom vrednog milijardu i 800 miliona evra i da je cilj da se tim novcem poveća privredna konkurentost. Što se tiče budžeta, mi mislimo da je to pozitivan korak u pravcu novog plana razvoja i rasta.

Taj budžet održava fiskalnu stabilnost, jer je projektovan i deficitan 0,5 odsto, što je bolje nego prošle godine. To je dobro, rekao je Ndegva. Investicije su povećane za 300 miliona dolara, pa kad se sve to realizuje imaćemo bolji standard života i privredni rast, dodao je on.

Što se tiče plata i penzija, odnosno povećanja, to je pomalo za brigu. Penzije su dogovorene sa fondom i sa Vladom da mogu da se koriguju, ali što se plata tiče mislimo da moramo da pokušamo da uvedemo reforme o kojima smo pričali unazad dve godine, izjavio je predstavnik Svetske banke. Upitan da li misli na platne razrede, odgovorio je da je to nešto što je osnovno, i da je važno u svakoj modernoj ekonomiji imati predviljiv, racionalan i kredibilan javni sektor koji zavisi od zasluga.

To je racionalizacija, dogovoreno je sve to, a mi smo razočarani zbog kašnjenja, jer mislimo da bi bilo korisno kako bi bile poboljšane javne usluge, rekao je Ndegva. Na pitanje koliko krize, poput ove na Kosovu, utiču na rast ekonomije, on je istakao da generalno posmatrano svaka kriza utiče na poverenje u ekonomiju, jer „poslovni ljudi krenu da oklevaju“. Planiranje za budućnost je nestabilnije. U Svetskoj banci naravno više volimo ekonomije koje mogu da budu zaštićene od političkih kriza. Fokusiramo se da pokušamo da ekonomija bude otpornija na takve šokove. Ali u smislu naših programa oni nisu pogođeni, naglasio je Ndegva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari