Serbia Zijin Copper planira dodatnih 408 miliona dolara investicija u 2021.godini 1Foto: G. Tončev Vasilić/Serbia Zijin Copper

Ugovorom o strateškom partnerstvu krajem 2018. godine Serbia Zijin Copper se obavezao da u narednih šest godina u poboljšanje proizvodnje, povećanje efikasnosti, otvaranje novih rudnika, ali i znatno povećanje produktivnosti investira 1,26 milijardi dolara.

Tokom dvoipogodišnjeg partnerstva ukupne investicije u Bor i Majdanpek, iznose 700 miliona američkih dolara, što je dvostruko više od cene po kojoj je kineska kompanija dokapitalizovala rudarsko-metalurški kombinat i decembra 2018. realizovala strateško partnerstvo sa Srbijom. Iz ove kompanije saopštavaju da će sa investicijama nastaviti i tokom ove godine u započete projekte i proizvodnju uložiti dodatnih 408 miliona dolara, pedesetak miliona dolara više nego 2020.godine.

– Kompanija je 2020. godine u zaštitu životne i radne sredine uložila 53,5 miliona dolara. Preduzela je efikasne mere za zbrinjavanje čvrstog i tečnog otpada, kao i za suzbijanje prašine i dimnih gasova. Prioritet je dat izgradnji sistema za odsumporavanje i sekundarnih dimohvatača, zajedno sa novim konvertorom i novom anodnom peći, a ova sveobuhvatna rekonstrukcija treba da bude završena do oktobra ove godine. Do tada treba da se izgradi i sistem za prečišćavanje otpadnih voda iz “Jame”, pošto su pripremni radovi u toku. U toku je, takođe, realizacija projekta prečišćavanja otpadnih voda iz jezera “Robule”, kao i pratećih aktivnosti u oblasti bezbednosti i zaštite životne sredine.- navode u Zijinu

Dodaju takođe da je u majdanpečkom rudniku bakra završeno 90 odsto građevinskih radova, čime su stvoreni uslovi da se u drugom kvartalu 2021. instalira nova flotacija, a u planu je da do kraja godine još jedna flotacija bude izgrađena u „Velikom Krivelju“.

U „Jami“ je utvrđena metoda podzemne eksploatacije, a u „Novom Cerovu“ je dva meseca pre predviđenog roka, obnovljena proizvodnja. Kažu da će pun kapacitet ovog rudnika biti dostignut u aprilu kada će se dnevno prerađivati 10.000 tona rude, a tehnička obnova i proširenje topionice, prema procenama, treba da budu završene do juna 2022. godine.

– Godina 2021. biće godina prilika i izazova u kojoj, uz planirana ulaganja od oko 408 miliona američkih dolara, treba ostvariti proizvodnju 74.010 tona bakra u koncentratu, odnosno 38,91 odsto više nego prošle godine. Cilj je i produkcija 83.450 tona katodnog bakra, što je 18 odsto više nego 2020, blizu dve i po tone zlata i oko 10 tona srebra, što je međugodišnji porast od 45,14% na zlatu i 10,12 odsto na srebru. – ističu i Zijinu.

Planiraju takođe da broj povreda na radu ove godine bude 30 odsto manji nego 2020, da realizacija plana obuke i edukacije za zaposlene bude stoprocentna, kao i da se nastavi projekat “zeleni rudnici”, odnosno da se ozeleni dodatnih 250.000 kvadratnih metara degradirane rudarske površine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari