Sertifikovan Homoljski med 1Foto: Pixabay/Hansbenn

Lokalna samouprava opštine Žagubica, u saradnji sa Ministarstvom za Regionalni razvoj Republike Srbije, inicirala je 2018. godine projekat pod geslom „Uvećanje kapaciteta proizvodnje, prerade i plasmana Homoljskog meda“ što je rezultiralo oživljavanjem Pčelarske zadruge „Homoljemed“ i aktuelnim sertifikovanjem ovog pčelarskog proizvoda.

Slatkoća bagrema sa homoljskih proplanaka i aroma biljaka sa ovdašnjih livada čine jedinstvenu aromu Homoljskog meda, koji je postao prvi brendirani med u Srbiji, odnosno med sa zaštićenim geografskim poreklom.

Direktor zadruge „Homoljemed“ Živorad Tomić istakao je da od 2006. godine, kada je zadruga osnovana, do danas se konačno može reći da je opremljena najmodernijom opremom, zahvaljujući saradnji sa nadležnim ministarstvom i lokalnom samoupravom.

Finalni korak u procesu brendiranja Homoljskog meda je sertifikacija.

Koordinator projekta Vlada Todorović istakao je da je sertifikacija poslednji korak u brendiranju ove zdrave poslastice i da je to potvrda kvaliteta Homoljskog meda.

U okviru proizvodnog pogona Zadruge „Homoljemed“ nalazi se i laboratorija za ispitivanje kvaliteta meda koja je opremljena sredstvima od strane lokalne samouprave.

Ovogodišnja društva u košnicama zadruge i kooperanata su veoma dobro napredovala u odnosnu na prošlu godinu kada se startovalo sa rojevima.

U okviru Zadruge „Homoljemed“ posluju i kooperanti koji u svojim pčelinjacima poseduju više stotina košnica.

Sve čime je priroda darivala Homolje pretočeno je u tegle Homoljskog meda, koji je sada adekvatno obeležen i sertifikovan, a ovaj jedinstven i zdrav proizvod kakav je Homoljski med će svojim kvalitetom predstavljati opštinu Žagubica širom zemlje i sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari