Simit Saraji od aprila ne plaća plate radnicima 1Foto: A. Milošević

Suprotno odredbama ugovora o radu kojim se poslodavac obavezuje da će zarade zaposlenima za protekli mesec isplatiti najkasnije do kraja narednog meseca lične dohotke nismo dobili od aprila.

Zbog toga što nije uplaćeno zdravstveno osiguranje nisu nam overene zdravstvene knjižice a zbog greške u papirologiji, velikoj grupi kolega nije evidentiran radni staž. Takođe, od marta nam nije isplaćena nadoknada za prevoz u gradskom saobraćaju. Ovo za Danas kažu zaposleni u Ritejl kofi (Retail Coffee), firmi iza poznatog lanca turskih pekara Simit Saraji koji iz očiglednih razloga nisu pristali da im se objave imena.

Oni tvrde da od aprila nisu dobili platu i da ih poslovodstvo iz meseca u mesec obmanjuje kako će plate sigurno biti uplaćene ali se ta obećanja do danas nisu ostvarila.

– U poslovodstvu tvrde da je razlog što zarade nisu isplaćene loše poslovanje preduzeća u Srbiji uz stalna lažna obećanja da će sva zaostala dugovanja prema zaposlenima biti izmirena. Takve tvrdnje su ostale samo prazno slovo na papiru. Saznali smo da poslodavac ne uplaćuje ni doprinose pa nam zdravstvene knjižice nisu overene. To stvara velike probleme, ne samo zaposlenima kojima je potrebno lečenje, već i članovima njihovih porodica koji preko njih ostvaruju svoje pravo na medicinske usluge – kažu radnici koji su nas kontaktirali.

Kako naglašavaju, za čak 104 zaposlenih, što bivših što onih koji su i dalje u firmi, radni staž za 2017. godinu nije evidentiran. Razlog je taj što poslodavac nadležnima nije dostavio validnu dokumentaciju za te radnike.

Simit Saraji od aprila ne plaća plate radnicima 2
Foto: A. Milošević

– Kolege koje su u fondu PIO pokušale da se informišu da li je poslodavac tim radnicima uplaćivao staž u tom periodu dobile su odgovor da to ne može da se vidi u sistemu i upućeni su da se vezano za to informišu u Poreskoj upravi – kažu naši sagovornici.

Govoreći o drugim nepravilnostima u firmi, oni tvrde da

na kraju godine zaposleni ne dobijaju izveštaj o primanjima za prijavu poreza kao i da ih poslodavac nije obavestio o video nadzoru u službenim prostorijama.

– Takođe, naša firma nabavlja robu po višoj ceni nego što je prodaje. Pored toga što se na taj način stvaraju gubici radi se i o kršenju svih zakonskih normi u Srbiji koje ne dozvoljavaju primenu takve cenovne politike. Slučaj da se proizvod prodaje po nižoj ceni od nabavne karakterističan je samo za ona preduzeća koja služe za „pranje“ novca. Važno je naglasiti još jednu veliku nepravilnost koja je kažnjiva i predstavlja kršenje brojnih propisa. Reč je o tome da se u magacinima nalaze proizvodi kojima je istekao rok trajanja, što znači da i te namirnice mogu da se nađu u prodaji iako su neispravne za konzumiranje – tvrde naši sagovornici. Zaposleni ističu da su u više navrata kontaktirali sanitarne inspekcije koje su dolazile i obavljale kontrole, ali nikad nisu na bilo koji način sankcionisale firmu zbog nepravilnosti o kojima su informisane.

– Isti slučaj je i sa inspekcijom rada. Veći broj kolega se obraćao nadležnima u inspekciji rada, ali do danas nemamo bilo kakvu povratnu informaciju da je bilo šta preduzeto povodom naših prijava – ističu zaposleni u Ritejl kofiju koji su nas kontaktirali.

Nadležni u tom preduzeću su potvrdili za Danas da zbog „perioda u kome otežano posluje zaposlenima nisu isplaćene zarade od aprila“ a isto važi i za doprinose u tom periodu. U Ritejl kofiju kategorično odbacuju da radni staž nije evidentiran za određeni broj zaposlenih i tvrde da to mogu da dokažu. Takođe demantuju da u svojim lokalima prodaju robu sa isteklim rokom trajanja.

Povodom tvrdnji da firma prodaje proizvode ispod cene po kojoj ih je nabavila, u Ritejl kofiju kažu da je „razlika nabavne i prodajne cene poslovna tajna i na žalost na to pitanje ne možemo da damo odgovor“.

U Inspekciji rada do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili odgovore na poslata pitanja.

Podsećanja radi, aktuelna zakonska rešenja obavezuju nadležne državne organe da novčano kazne nesavesne poslodavce koji u predviđenom roku ne isplaćuju lične dohotke.

Inače, spekuliše se da je menadžment Simit Saraji pekara blizak turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu koji je tokom posete Beogradu 2017. godine u društvu Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, obišao lokal tog lanca u Bulevaru Kralja Aleksandra.

Simit Saraji u Beogradu posluje od 2017. godine. Zaposleni koji su nas kontaktirali tvrde da je ta firma u jednom trenutku u glavnom gradu Srbije posedovala sedam lokala sa oko 200 zaposlenih, a da je zbog problema u poslovanju taj broj do danas spao na tri lokala u kojima je zaposleno oko 30 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari