Sindikat Plastika: Prijavićemo menadžment FCA inspekciji rada 1Foto: Beta/AP/Paul Sancya

Nasuprot ohrabrujućim informacijama o fornalno – pravnom završetku spajanja grupacija Fijat Krajsler automobili (FCA) i Pežo Sitroen automobili (PSA) u zajedničku kompaniju Stelantis koja, kako očekuju upućeni deo javnosti, treba da otvori nove perspektive i domaćoj auto-industriji, iz kragujevačkog Fijat Krajslera automobila i njegovih kooperantskih firmi stižu znatno pesimističnije vesti.

Među ovim drugim je i današnja najava Sindikata i pobunjenih radnika Fijat Krajsler plastika da će Inspekciji rada da podnesu projavu protiv menadžmenta kragujevačkog FCA, zbog nereagovanja na njihov štrajk.

S druge strane, u FCA je danas, nakon prve radne smene, već okončana tek započeta ovomesečna proizvodnja sve tri verzije modela “500L”, tokom koje je, u pet radnih dana, iz pogona izašlo nešto oko 2.000 gotovih vozila (redovna mesečna proizvodnja iznosi blizu 9.000 automobila).

Proizvodne i montažne trake u FCA ponovo, saznaje naš list, treba da budu pokrenute 3. februara, u kojem će, takodje, sudeći prema sadašnjim planovima. da bude pet – šest radnih dana.

Danas je, istovremeno, završen i ovomesečni, petodnevni štrajak zaposlenih u firmi Fijat Krajsler plastik, ali ne zbog toga što su zahtevi radnika te fabrike – ispunjeni.

Naprotiv, menadžment Fijat Krajsler automobila koji je nadleržan i za FC Plastik, u potpunosti je, tvrde u Sindikatu Plastika, ignorisao pobunjene radnike te fabrike i njihove zahteve vezane za pravo na štrajk i isplatu prinadležnosti (regresa, nadoknada za topli obrok …) u dosadašnjim, a ne u drastičnom smanjenim iznosima, kako je to, na osnovu Pravilnika o radu, odlučilo poslovodstvo FCA.

-Ignorisanjem našeg protesta i zahteva zaposlenih, menadžment FCA je prekršio domaći Zakon o radu, koji poslovodstvima kompanija nalaže da pregovore o zahtevima pobunjenih radnika počnu odmah po najavi štrajka. Oko 95 odsto radnika naše fabrike štrajkuje već pet dana, a iz poslovodsdtva FCA nas niko nije pozvao na razgovor.

Poslovodstvo FCA nastavlja da nas ignoriše iako je naš protest već počeo da ugrožava kontinuitet proizvodnje automobila, koji su u juče i danas , u prvoj smeni, sa proizvodno– montažnih traka silazili bez branika, koji se prave u Plastiku. Zbog takvog odnosa prema našem protestu i zahtevima, protiv menadžmenta FCA tokom nedelje podnećemo prijavu Inspekciji rada. Kazne za kršenje Zakona o radu te vrste nimalo nisu zanemarljive, tvrde u Sindikatu Fijat Krajsler plastika.

Dodaju da će krajem nedelje, preciznije u petak, 22. januara, šumadijskoj i ostaloj domaćoj javnosti da se obrate iz sedišta Seveza samostalnih sindikata Kragujevca, u ovdašnjem Domu sindikata (samoupravljača). Poručuju da će štrajk da nastave 3. febrara, kada će, kao i kolege iz FCA, ponovo da se vrate u fabričke pogone.

-Protestovaćemo do ispunjenja zahteva. Ako bude trebalo, štrajkovaćemo i godinu dana, najavljuju iz Sindikata Fijat Krajsler plastika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari