Sindikat Zastave oružja traži hitan sastanak sa Anom Brnabić i Aleksandrom Vulinom 1Foto: Arhiva

U poslednje tri godine Zastava oružje je ostvarila gubitke u visni od 3,8 milijardi dinara, odnosno više od  30 miliona evra, a rekordan gubitak u poslovanju je zabeležen prošle godine u visini od oko 1.7 milijarde dinara, konstatovano je na sednici  Skupštine sindikata Zastavine fabrike oružja.

U saopštenju sa sednice, na kojoj je konstatovano da je neophodan hitan sastanak predstavnika Sinikata Zastave oružja sa predsednicom Vlade Anom Brnabić  i ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, ističe se da je “dalje urušavanje fabrike neprihvatljivo”, te je “potrebno da se pokrene pitanje odgovornosti za enormno zaduživanje fabrike u poslednjih nekoliko godina”. 

    -Sve se to događa od kada je Ministarstvo odbrane u Nadzorni odbor preduzeća delegiralo Ivicu Marjanovića, Amira Osmanagića i Dragana Stankovića koji su za ostvareni gubitak tokom poslovne 2017. godine Skupštinu preduzeća obavestili tek sa godinu dana zakašnjenja, iako je gubitak iznosio 1,6 milijaradi dinara. Skupština je, bez postavljanja pitanja odgovornosti, prihvatila izveštaje o gubicima, iako su oni doprineli da ukupni gubitak prevazilazi visinu kapitala preduzeća.Toliki gubici su poslednjih godina ozbiljno uzdrmali temelje finansijske održivosti preduzeća jer se ukupne obaveze fabrike približavaju iznosu od 17 milijardi dinara, navodi se u saopštenju  Sindikata Zastave oružja.

Naglašava se, pritom, da je fabrički sistem  razoren stalnim promenama rukovodećeg kadra, što sve stvara haotičnu atmosferu zbog svakodnevnog mešanja Nadzornog odbora u nadležnosti rukovođenja fabrikom.  Članovi Skupštine oružarskog sindikata smatraju da je fabrički nadzorni odbor ogromnu energiju potrošio na periferne stvari”,dok su “poslovi od strateškog značaja za preduzeće bili u drugom planu”. 

     -Rezultat takvog upravljanja je smanjena uposlenost, povećano zaduživanje, dugovi dobavljačima, što sve dovodi do gubitka poverenja poslovnih partnera u našu fabriku,konstatuje se u saopštenju sasednice Skupština sindikata Zastaveo ružja. Dodaje se da oružarski Sindikat  već upozoravao Ministarstvo odborane na situaciju u kragujevačkoj fabrici, ali da to ministarstvodosada nije reagovalo, zbog čega rukovodstvo sindikalne organizacije traži hitan sastanak sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari