Sindikati RGZ u otvorenom pismu premijerki traže uslove za normalan rad 1Zgrada Vlade Srbije Foto: Bojan Cvejić

Predstavnici sindikata Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), čiji zaposleni štrajkuju mesec dana, uputili su danas otvoreno pismo predsednici Vlade Ani Brnabić u kojem od nje traže da im pomogne da se „stvore uslovi za normalan rad uz uvažavanje elementarnih prava zaposlenih“.

Kako su predstavnici Jedinstvene organizacije sindikata i sindikata Nezavisnost naveli u pismu, radnici ne žele „ni više, ni manje“ od drugih zaposlenih u javnim preduzećima.

Prema tvrdnjama sindikata, kada su se plate većine zaposlenih u 2018. godine posle povećanja osnovice približile plati od 500 evra, plate zaposlenih u RGZ-u su se približili minimalcu od 27.000 dinara.

„Pad statusa i primanja zaposlenih u RGZ mora se zaustaviti i napraviti osnova za sistematsko rešavanje u narednom periodu“, stoji u pismu.

Ukazuje se da su se pregovori sa rukovodstvom pokazali kao nedelotvorni i ocenjuje da je Vlada posle odluke o štrajku pokazala „pasivan odnos“, mada baš ona donosi najvažnije odluke iz njihovog delokruga rada.

Dodaje se da štrajkom zaposleni žele da ukažu ne samo na loš položaj, nego i na „manjkavosti u sistemu uprave i pravne regulative“.

„Uz brojne probleme koji su pre svega uzrokovani neprilagođenom regulativom koja se u poslednjih 20 godina menjala veoma često, postignuti rezultati i trenutni nivo kvaliteta usluga RGZ je znatno ispod proseka u našoj zemlji“, ocenjuje se u pismu.

Navodi se da se odluke donose bez saglasnosti stručanjka RGZ-a i da se zavod uredjuje direktivama, ucenama, pretnjama i represijom, zbog čega je neophodano da se uključi Vlada u rešavanje njihovih problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari