Skočila vrednost infrastrukturnih projekata 1Foto_ FreeImages / Burcin Tuncer

Vrednost radova na infrastrukturnim projektima u 2017. godini iznosila je 292 milijarde dinara, što je za više od 100 milijardi veće ulaganje nego u 2013, a to povećanje je ostvareno najviše zahvaljujući ubrzanoj izgradnji novih puteva i pruga, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, vrednost građevinskih radova u prošloj godini bila je 54 odsto veća nego 2013, kad je iznosila 190 milijardi dinara.

Od kako je Vlada Srbije pre četiri godine postavila razvoj infrastrukture kao strateški cilj, ubrzala realizaciju započetih i pokrenula nove projekte u drumskom i železničkom saobraćaju, ukupna vrednost građevinskih radova u saobraćajnoj infrastrukturi povećana je čak 66 odsto.

Vrednost radova na izgradnji železničke infrastrukture povećana je za četiri godini skoro tri puta, ili 273 odsto, dok je u putnoj infrastrukturi povećana 102 odsto, a u izgradnji tunela 99 odsto. U ukupnoj vrednosti građevinskih radova projekti u oblasti saobraćajne infrastrukture učestvuju sa više od 50 odsto.

Dostupni podaci o vrednosti izvedenih radova, kao i ostvaren rast BDP u prvih šest meseci ove godine od 4,8 odsto, pokazuju da se pozitivan trend iz prethodnih godina nastavlja i u ovoj i da investicije u saobraćajnu infrastrukturu predstavljaju jedan od glavnih pokretača privrednog rasta Srbije, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari