Šoltes: Nadam se da će Kosovo povući carine 1Foto: Wikipedia / OSCE

Očekujemo da će narednog meseca Srbiji biti otvorena tri poglavlja u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, iako ostaje pod znakom pitanja da li će do tada biti održana naredna runda briselskih pregovora Beograda i Prištine, imajući u vidu protivljenje zvaničnog Beograda odluci kosovskih vlasti da uvedu takse od deset odsto na proizvode iz Srbije, kažu za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova iz sedišta EU.

Večernje novosti su, podsetimo, prošlog vikenda objavile da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću „poslata nepristojna ponuda diplomatskim kanalima da pristane na nastavak dijaloga sa kosovskim Albancima čak i ako Priština ne povuče pogubnu odluku o povećanju taksa za robu iz centralne Srbije, a zauzvrat bi našoj zemlji bila otvorena tri poglavlja u pregovorima za pristupanje EU“.

Naši sagovornici smatraju da je potez Prištine pre svega „namenjen za unutrašnju upotrebu“ i tvrde da će u kratkom roku odluka o carinama biti povučena.

Igor Šoltes, izvestilac za Kosovo Evropskog parlamenta, kaže za Danas da se „iskreno nada“ da će Kosovo povući novonametnute carinske tarife na sve proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

– Takve dodatne carinske tarife mogu da potkopaju ionako slab odnos između Beograda i Prištine, kao i da negativno utiču na samu trgovinu. Mislim da uprkos razlikama između dveju država, one moraju biti ostavljene po strani, kako bi se radilo u pravcu pronalaženja zajedničkog rešenja, koje bi bilo prihvatljivo za Srbiju i za Kosovo, ali, u isto vreme, mora se poštovati međunarodno pravo, navodi Šoltes.

Borko Stefanović, bivši šef tima Beograda u pregovorima s Prištinom i aktuelni lider Levice Srbije, takođe potvrdno za Danas odgovora na pitanje da li očekuje da će Priština u skorije vreme povući odluku o taksama.

– Oni (Priština) podižu te takse ili čine slične jednostrane poteze, a onda ih povuku pod pritiskom spolja. To se dešavalo i ranije i uvek je bilo u funkciji unutrašnje politike, smatra naš sagovornik.

S druge strane, Stefanović ističe da „sumnja“ da će biti otvorena nova poglavlja Srbiji u pregovorima sa EU u decembru i ako ne bude nastavka pregovora Beograda i Prištine. „Sumnjam da se to može desiti jer Vlada Srbije ne čini skoro ništa da napravi prave rezultate u reformi našeg sistema. Istovremeno, neki zvaničnici EU jako vole ovaj režim i sviđa im se diktatura u Srbiji, pa me ne bi čudilo da niko i ne prati da li zaista ima napretka u takozvanim reformama u Srbiji“, konstatuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari