Šoškić: Insistiranje na kvartalnim podacima o rastu BDP-a politička propaganda 1Foto: Božidar Petrović/Fonet

Pridavanje velikog značaja kvartalnim podacima o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP), ili zaključivanje da su oni dugoročno značajni za privredu, je nestručno i spada u domen političke propagande, ocenio je profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i nekadašnji guverner Narodne banke Srbije, Dejan Šoškić.

On je u intervjuu za portal Nova.rs kazao da, u slučaju Srbije, to ne znači ništa sem da se privreda oporavlja nakon pandemije.

Prema njegovim rečima, stope privrednog rasta mereno kretanjem BDP-a treba posmatrati u dužem vremenskom periodu, da bi se mogli izvesti pravilniji zaključci o dinamici ekonomske aktivnosti u nekoj zemlji.

„U ovim merenjima puno zavisi od toga (…) kakva je situacija bila prošle godine u isto vreme. Pošto je prošle godine u drugom kvartalu došlo do bitnog pada ekonomske aktivnosti zbog pandemije, prirodno je očekivati da će kvartalni podatak o rastu BDP-a danas, zbog niže osnove iz prošle godine, pokazati veći rast“, naveo je Šoškić.

Komentarišući navode političara o ekonomskom uspehu Srbije, Šoškić je naveo da je ona jedna od najnerazvijenijih zemalja Evrope, uz susede sa Zapadnog Balkana i Moldaviju, a da je danas „već daleko iza Bugarske i Rumunije“, koje su u proteklom veku tradicionalno bile ili na približno istom nivou ili lošije od Srbije.

„Uz to, u poslednjih desetak godina Srbija je ubedljivo najstagnatnija ekonomija u grupi od dvadesetak sličnih evropskih zemalja, posebno od 2012. do 2016. godine. Naredne 2017. godine imali smo nešto višu stopu rasta, a u naredne dve godine smo ostvarili solidnih, ali nedovoljnih, oko četiri odsto rasta godišnje“, kazao je Šoškić.

On je dodao i da je nedavno objavljena studija nastala unutar projekta Srpske akademije nauka i umetnosti pokazala da Srbija ima niže stope privrednog rasta zbog „korupcije i opšteg slabog institucionalnog ambijenta, ali i zbog zaostajanja u domenu obrazovanja“.

„Zaključili su takođe da smo čak i u dve solidne godine nastavili da zaostajemo u odnosu na zemlje Centralne i Istočne Evrope. Svetska banka je predviđala prosečnu stopu privrednog rasta od šest odsto godišnje za Srbiju kao mogućnost da se postepeno, za nekoliko decenija, sustignu razvijenije zemlje na našem kontinentu“, izjavio je bivši guverner centralne banke.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Šoškić: Insistiranje na kvartalnim podacima o rastu BDP-a politička propaganda”

  1. Osećanje stida nije blagoslov koji prosvetli svakog. Bojim se da vi to ne razumete…mislim na poštovanje morala, etike i prosečne ljudske intiligencije…čak i oni skromane intiligencije mogu da ocene visoke domene vaših stručnih odluka prožetih vizionarstvom i razumeju blagotvorni uticaju vaših poteza na standard građana Srbije…budite ljubazni i nemojte nam više pomagati…

  2. i ja mislim da treba sacekati kraj godine pa dati pravi rast bdp. drugo, rast bdp se najvise odnosi na gradjevinarstvo jer tu je kazu 50% porast.

  3. Po Šoškiću vremenski period kada se vidi učinak vlasti je 12 godina (2000-2012 i 2012-2024). Ostaje da pričekamo još 3 godine. Za učinak 2000-2012 sud su dali izbori. Za 2012-2024. daće isto tako građani na izborima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.