Ljajić: Sredstva za dezinfekciju stižu, maske neizvesne 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Miloš Perić

U magacinima ima dovoljno zaliha robe a trenutne nestašice pojedinih artikala u trgovinama nastaju jer trgovci, zbog povećane tražnje, ne mogu da stignu da dopreme zalihe do rafova.

Nekima je potrebno bar sat vremena za dopremu, drugima, poput Lidla, čiji su magacini daleko od prodajnih mesta, i dva sata. Odatle u pojedinim trenucima može da se naiđe na prazne police. Najveći pritisak na prodavnice bio je u nedelju, što zbog vikenda ali i zbog očekivanja odluke o vanrednom stanju. Trgovci tvrde da je bilo tri puta više potražnje nego inače, juče je to malo smanjeno ali još uvek dvostruko više od uobičajenog prometa – kaže za Danas ministar trgovine Rasim Ljajić.

On ovih dana očekuje normalizaciju u snabdevanju, „kada građani steknu poverenje u to da sistem funkcioniše“. On kaže da nema potrebe za stvaranjem kućnih zaliha i navodi da država neće ograničavati količine koje potrošači mogu da kupuju.

– Takva opcija postoji u zakonu, ali za njom nema potrebe niti bi mogli efikasno da kontrolišemo da li je isti građanin u jednoj trgovini iskoristio pravo na nabavku, a potom otišao u drugu. Ono što možemo da kontrolišemo jesu cene osnovnih namirnica. Iako nije bilo problema sa tim u trgovinama, tržišni inspektori su od juče na terenu u celoj Srbiji i proveravaju i cene i snabdevenost – kaže Ljajić i dodaje da je problema u tom segmentu bilo u apotekama, gde će osim kontrole cena biti ograničene i količine dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme koja se kupuje.

U apotekarskim krugovima, međutim, kažu da skuplja oprema i sredstva nisu zavisila od njih jer oni imaju fiksnu maržu i da su dobavljači, proizvodnja ili uvoznici, izvor poskupljenja na koje se žale potrošači i zbog čega su neke od njihovih kolega, neopravdano izašli na loš glas. Ipak, juče je stigla i uredba kojom se nalaže veledrogerijama, proizvođačima i uvoznicima da sve cene medikamenata, sredstava i opreme vrate na nivo od 5. marta.

Kada je o snabdevenosti reč, u apotekama nemaju nikakvu informaciju o tome kada bi mogle da im stignu nove količine maski i zaštitne opreme, to se trenutno ne može saznati ni kod dobavljača dok se dezinfekciona sredstva očekuju danas ili najkasnije ovih dana kada će i snabdevanje biti normalizovano.

– I kada budu dostupne prve količine maski, verovatno je da će bolnice i ustanove imati prioritet u nabavci, pitanje je kada će se to ponovo naći u slobodnoj prodaji u apotekama. Situacija sa sredstvima za dezinfekciju nešto je bolja, jedino ne računamo na to da će stići pumpice sa sprejem nego samo obične bočice, ali to i nije veliki problem – kažu u apotekama i dodaju da je pritisak potrošača na prodajne objekte „jeziv“ i da im građani uglavnom ne veruju da traženih sredstava nema.

Ipak ističu da je od pre dva meseca bio smanjen uvoz te opreme, i nadležne institucije su na osnovu zdravstvenog bilansa u svetu mogle da predvide i to da će u skladištima biti manje tih proizvoda i da će potražnja biti veća. Još ranije je trebalo napuniti rezerve kako danas ne bi došli u ovu situaciju, tvrde apotekari.

Ni belog luka

Pritisak na prodavnice proizveo je da u pojedinim trenucima nema ključnih namirnica na rafovima. Tako u nedelju tokom prepodneva u jednom od velikih trgovinskih lanaca nije na policama bilo brašna, šećera, ulja, sapuna, čak ni belog luka…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari