SRS: Javni dug Srbije ide ka 70 odsto BDP-a 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Potpredsednica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta rekla je danas da je sedam ugovora usvojenih juče u Skupštini Srbije, povećalo javni dug Srbije za skoro 830 miliona evra i da je, ako se nastavi tim tempom, „prilično izvesno da će naš javni dug dostići nivo od 70 odsto vrednosti bruto domaćeg proizvoda (BDP)“.

„Samo na ovoj sednici juče usvojen je novi javni dug od nekih 829,9 miliona evra i ovo svakako već povećava i procenat javnog duga u odnosu na BDP“, rekla je Radeta novinarima.

Navela je da se za devet godina vlasti Srpske napredne stranke (SNS) javni dug uvećao za 12 milijardi evra i sada ima vrednost 56,8 odsto BDP-a.

„Ako se bude išlo ovim tempom, a i neki ekonomisti to već predviđaju, a i ovako na osnovu onoga što se juče usvojilo u Skupštini i što se još priprema do kraja godine, prilično je izvesno da će naš javni dug dostići nivo od 70 odsto vrednosti BDP-a, jer će dostići nivo od 30 milijardi evra“, ocenila je Radeta.

Po njenim rečima, javni dug Srbije je „već premašio 27 milijardi evra“, u šta je uračunala „više od 400 miliona evra takozvanih negarantovanih kredita, negarantovanog duga lokalnih samouprava“.

„Ovo je javni dug koji je izračunat samo na osnovu povučenih sredstava. Osim ovoga, mi imao i skoro u istom iznosu zaključenih kredita koji su na čekanju, ali ono što je važno, zapravo što nije dobro, je da se za te kredite koji nisu povučeni plaćaju kamate. Zbog toga (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić često opominje ministre da ne troše dovoljno, da treba da potroše sva sredstva, a ne objašnjava zbog čega“, rekla je Radeta.

Navela je da su najnovija zaduženja krediti Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Francuske banke, namenjeni „Zelenoj agendi koja je postala aktuelna u Srbiji, zato što to od nas traži EU“.

„Ostali krediti su za modernizaciju železnice, za izgrađu gasnog interkonektra od Niša do bugarske granice, za saniranje nasipa pored Save i Dunava, a od ovih skoro 830 miliona evra kredita, za Moravski koridor je samo 431,6 miliona evra“, rekla je Radeta.

Potpredsednica SRS je istakla da ta stranka „nema ništa protiv investicija u infrastrukturu“ i da u državnom budžetu „postoji mnogo prostora u kojima bi mogla da se uštedi ozbiljna količina novca, što bi smanjilo potrebu za uzimanjem kredita“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari