Šta je američka delegacija prošle nedelje radila u Srbiji? 1Gazivode, Foto: wikipedia/ Bobik / BokicaK

Amerikanci su, na malo iznenađenje srpske javnosti, vrlo brzo krenuli u realizaciju svog dela obaveza iz sporazuma potpisanih u Vašingtonu.

Još se mastilo nije osušilo na papirima sačinjenim 4. septembra, a već dve nedelje kasnije, njihova delegacija koju su činili predstavnici Međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC, sekretarijata za energetiku i trgovinu SAD i specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel obišla je Kosovo i Srbiju.

U javnosti se zna da su teme bile jezero Gazivode i energetika, kao i procedure za osnivanje predstavništva DFC-a u Beogradu, ali o čemu se konkretno razgovaralo nije poznato.

„Jedna zajednička izjava, jedna virtuelno otvorena kancelarija, jedan predsednički orden i mnoštvo poklona. To je bilans posete Srbiji i Kosovu delegacije koju je predvodio američki diplomata Ričard Grenel sa ciljem da potvrdi privrženost sporazumu koji su dve strane potpisale u Vašingtonu“, napisao je Bi-Bi-Si Njuz na srpskom, sumirajući posle dva dana rezultate tih susreta.

Slična situacija, sa možda malo više detalja, dogodila se i protekle nedelje kada je američka delegacija po drugi put boravila u regionu.

U njenom sastavu bila su i dva stručnjaka, inženjera za energetiku i za vode, oba iz Nacionalne laboratorije severozapadnog Pacifika kod Sijetla, čiji je zadatak da izrade studiju izvodljivosti kako bi i Srbi i Albanci mogli ravnopravno da koriste jezero Gazivode.

Ukoliko bi Priština i Beograd mogli da se dogovore o nekoj vrsti zajedničkog suvereniteta nad tom akumulacijom, to bi moglo da bude dobra ekonomska osnova za predstojeće pregovore između dve strane.

Podsetimo, jezero se najvećim delom nalazi na Kosovu, njegove vode hlade turbine elektrane „Obilić“, regulišu snabdevanje strujom na toj teritoriji kao i vodosnabdevanje na severu pokrajine.

Ali akumulacija se puni iz vodotokova sa srpske strane, i ukoliko bi se taj izvor zatvorio, Kosovo bi imalo električnu energiju samo za ključne institucije, poput bolnica.

U prilog srpskoj strani ide i to što je akumulacija izgrađena iz kredita Svetske banke koji je otplaćuje naša država.

Druga tema na stolu, čini se za Amerikance mnogo značajnija, bila je diversifikacija energetskih izvora, prostije rečeno tragali su za modelima kojima bi se smanjila zavisnost Srbije od uvoza gasa iz Rusije.

To je deo njihovih strateških ciljeva, da snize ukupnu zavisnost Evrope od ruskog gasa, jer bi time umanjili i politički uticaj Rusije na Starom kontinentu a pre svega u regionu Balkana gde je i najveći.

Ambasada SAD u Beogradu ocenila je za Danas da je poseta američke delegacije bila izuzetno produktivna.

– Kao što znate, ova interagencijska delegacija predvođena Ministarstvom energetike SAD još jednom je pokazala posvećenost američke vlade normalizaciji ekonomskih odnosa između Kosova i Srbije. Ovom posetom započinjemo niz razgovora na tehničkom nivou koji treba da se nastave u narednim mesecima. U sastavu delegacije bili su inženjeri i eksperti za energetsku politiku sa ciljem da pomognu vladama Kosova i Srbije u preduzimanju koraka koji predstoje u primeni pojedinih elemenata vašingtonskih sporazuma postignutih 4. septembra pod okriljem Bele kuće, posebno onih delova sporazuma koji se odnose na diversifikaciju izvora snabdevanja – navodi Ambasada i dodaje da su se članovi delegacije sastali sa predstavnicima resornih ministarstava Srbije i Kosova, predstavnicima elektroprivrede, vodoprivrede i poslovne zajednice, ali nije naznačeno sa kojim tačno predstavnicima su vođeni razgovori i šta je bilo na dnevnom redu.

Razgovori se nastavljaju

Iz Ambasade SAD u Beogradu naglašavaju da su se vašingtonskim sporazumima „dve zemlje“ između ostalog obavezale na energetsku diversifikaciju i zajednički rad na studiji izvodljivosti vezanoj za jezero Gazivode i ističu da su „započeli razgovore sa više nadležnih predstavnika i Kosova i Srbije“ kao i da su spremni da nastave da se bave tim temama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari