Šta je građanima Srbije za sada potrebno za put u Grčku? 1Foto: EPA-EFE/ DIMITRIS TOSIDIS

Iako od juče državljanima Srbije koji su vakcinisani ili su uradili PCR test, Grčka dozvoljava ulazak u tu zemlju, samo neznatan broj naših sunarodnika je prešao njenu granicu a masovniji odlazak srpskih turista ka toj destinaciji može se očekivati tek nakon zvaničnog starta letnje sezone, koji je najavljen za 14. maj.

U ovom trenutku u Grčku su stigli ili su se ka njoj uputili državljani Srbije koji u toj zemlji imaju nekretnine.

Bez obzira što su srpski turisti željni svoje omiljene morske destinacije, Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta), ne očekuje da će se oni u većoj meri opredeliti za posetu toj zemlji tokom skorašnjih prvomajskih i uskršnjih praznika jer u ovom trenutku još uvek ne mogu da računaju na sve one sadržaje na koje su u njoj navikli.

– U Grčkoj su još uvek na snazi epidemiološke mere u cilju suzbijanja korona virusa. Njihovo postepeno popuštanje se očekuje tek od sredine sedmice. Jedna od mera je da se turistima koji borave u Grčkoj ne dozvoljava da se kreću između gradova. To je glavni faktor koji će demoralisati naše građane da se masovnije upute ka Grčkoj već u ovom trenutku. Situacija će se promeniti kada se ta mera ukine, a najavljeno je da će se to desiti od 14. maja kada se zvanično otvara sezona. Tada možemo da očekujemo da srpski turisti organizovano krenu ka Grčkoj – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, tada bi trebalo da stupi na snagu i dodatna pogodnost za turiste iz Srbije jer će mogućnost za ulazak u zemlju pored potvrde o vakcinaciji i PCR testa predstavljati i brzi testovi koji će se raditi na granici.

Šta je građanima Srbije za sada potrebno za put u Grčku? 2

Prema njegovim rečima, još je uvek rano govoriti da li će se srpski turisti u većoj meri uputiti ka Grčkoj u toku juna jer se zbog epidemiološke situacije stvari stalno menjaju ali da postoji veliko interesovanje naših građana za letovanje u toj zemlji.

– Za turističke agencije je važno što je Grčka otvorila svoje granice i tako našim turistima omogućila letovanje na toj destinaciji. Ohrabruje što interesovanja ima. Ako bi uspele da ostvare 40 do 50 odsto aranžmana od uobičajene cifre koja se zabeleži u letnjoj sezoni takav rezultat bio bio veoma značajan za opstanak turističkih agencija u Srbiji – navodi Seničić.

Vlasnik turističke agencije „Belvi travel“ Milan Lainović kaže za Danas da se prvi organizovani transport srpskih turista autobusima preko agencija može očekivati od 20. maja.

– Optimalno je da do toga dođe za mesec dana, kako bi u međuvremenu agencije mogle da pripreme sve što je potrebno za odlazak naših turista na željene destinacije u Grčkoj. Ako sve krene kako treba možemo da očekujemo da će u šestom mesecu u toku predsezone dosta srpskih turista krenuti ka Grčkoj, a da je to zaista i tako u prilog govori podatak da su agencije u značajnoj meri popunile svoje kapacitete u predsezoni i organizovani avionski transport turista ka Grčkoj počeće od 15. juna – ističe Lainović.

Kada je reč o prodaji aranžmana turističke agencije najavljuju početak prodaje od sledeće sedmice, jer zbog pandemije korona virusa još ima nedoumica oko broja putnika u autobusu a i problema zbog visoke cene PCR testa, koji košta 9.000 dinara.

Turistima iz Srbije bi značila mogućnost da se  umesto PCR testa uvede brzi antigenski test koji je dosta jeftiniji i košta 3.500 dinara. Za odlazak u Grčku u ovom trenutku je neophodno 24 sata pre putovanja popuniti formular sa traženim podacima.

Nakon otvaranja granice za Srbe prema Grčkoj, a preko prelaza u Bugarskoj sa graničnog prelaza Gradina, potvrdili su za Danas da nema većeg priliva vozila sa smerom ka letovalištima u Grčkoj.

Na graničnom prelazu kažu, da „za srpske turiste važe propisi iz bilateralnog sporazuma između Srbije i Grčke“, što znači da se priznaju sve potvrde o vakcinaciji bilo kojom vakcinom, PCR testovi ne stariji od 72 sata, kao i antigenski. Deca do 10 godina, koja putuju sa roditeljima nemaju obavezu testiranja.

– To su pravila koja za sada važe, uz moguće promene u skladu sa epidemiološkom situacijom, koju poštuju i kolege u Bugarskoj – potvrđeno je Danasu na graničnom prelazu Gradina između Srbije i Bugarske.

Na graničnom prelazu Preševo za sada nema putnika prema Grčkoj, jer kako predviđa Sporazum dva ministarstva granični prelaz Evzoni između Severne Makedonije i Grčke, za srpske i makedonske turiste biće u skladu sa epidemiološkom situacijom otvoren sredinom maja.

U srpskoj graničnoj policiji sa Severnom Makedonijom u Preševu, za Danas je rečeno da „za sada važe pravila koja se mogu menjati iz dana u dana i da neće biti konkretnih informacija osim na dan kada se krene na putovanje a nakon otvaranja prelaza Evozni koji vodi ka Solunu i letovalištima u severnoj Grčkoj“.

I dalje bez rezervacija za Grčku na jugu Srbije

Više od deset agencija u Vranju, centralnoj opštini juga Srbije je i dalje zatvoreno već godinu dana. Većina njih aranžmane za severni deo Grčke prodaje kroz aranžmane sa većim agencijama iz Leskovca, Niša i Beograda u usluge sub agenture. U Vranju još uvek nema konkretnih ponuda za letovanje u omiljenim letovalištima „južnjaka“ kao što su Paralija, Stavros i Asprovalta.

Važni čarter letovi za Atinu i Krit

– Očekujemo da ovoga leta u turističkoj sezoni budu otvorene avionske linije na relaciji Niš – Solun – Iraklion, kako bi smanjili troškove za sve turiste koji dolaze na Krit, kao omiljenu destinaciju. Verujem da će to biti realizovano, u skladu sa merama koje propišu dve vlade – kaže za Danas Niko Apostulidi, vlasnik turističke agencije iz Soluna.

Bugarska još interesantnija

– Letovanje na Crnom moru, može biti još interesantnije u odnosu na tradicionalnu Grčku koja zanima turiste sa juga Srbije. Očekujemo niže cene za dvadesetak procenata u odnosu na skok koji se očekuje u Grčkoj – objašnjavaju vranjski prodavci turističkih aranžmana, koji čekaju dalju „relaksaciju epidemioloških mera“, odbijajući da javno o tome govore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari