Štrajkački odbor RGZ-a pozvao Vučića da što pre razgovara sa njima 1Foto: N1

Štrajkački odbor radnika Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) uputio je danas otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kom je optužio rukovodstvo RGZ da „sabotira“ pregovore koje sindikati zaposlenih u Zavodu vode sa predstavnicima Vlade Srbije kao i da „ne respektuje ni odluke koje Vlada Srbije donosi“.

Navodeći da su dovedena u pitanje „sva nastojanja sindikata da se u RGZ-u konačno uspostavi odredjeni sistem koji će obezbediti da se zavod transformiše i reformiše“, Odbor je u pismu pozvao predsednika Srbije da „što pre“ primi delegaciju sindikata kako bi ga upoznali sa stanjem u Zavodu.

„Nije realno očekivati da zaposleni i sindikati mogu da daju poverenje više niti jednoj instituciji. Postavlja se realno pitanje da li u našoj zemlji ima nekoga ko može da stane na kraj samovolji i teroru jednog direktora. Ovo pitanje zaposleni u RGZ-u postavljaju Vama kao najvećem autoritetu u Srbiji. Na isto pitanje od predsednice Vlade nismo dobili konkretan odgovor što nas je veoma zabrinulo“, stoji u otvorenom pismu.

Navodi se i da je „sve ono što se prikazuje kao e-uprava ili digitalizacija u RGZ-u daleko od nivoa na kome bi Zavod trebao da se nalazi“ kao i da „najveći broj zaposlenih radi u uslovima nedostojnim jednog državnog organa“.

„Radne prostorije u kojima na plafonu umesto led rasvete stoje okačene kofe za skupljanje vode i kišnice su naša realnost. Većina zaposlenih od kojih se očekuje da rade na najnovijim programima i softverima, jedva da je prošla neku informatičku obuku a sredstva i tehnika na kojima rade su davno zastarela i neophodna je njihova zamena“, dodaje se u otvorenom pismu.

Radnici Republičkog geodetskog zavoda su štrajkovali krajem prošle godine i u januaru ove godine, nezadovoljni visinom primanja i organizacijom posla, a sredinom februara potpisali su sporazum o rešavanju tih problema, ali je protest nastavljen jer se sporazum, kako tvrde, ne sprovodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari