Stručnjaci o presudi po kojoj država mora da vrati umanjeni deo penzije 1Foto: EPA-EFE KOCA SULEJMANOVIC

Osnovni sud u Bačkoj Palanci nedavno je presudio u korist penzionera J. M. naloživši Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje da mu nadoknadi sve ono što mu je uzeto primenom Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, međutim država će sa svoje strane učiniti sve da izbegne tu obavezu, smatra stručna javnost.

Prema odluci Osnovnog suda u Bačkoj Palanci, Pokrajinski fond, filijala Bačka Palanka dužan je da tužiocu isplati iznos od 351.478 dinara u roku od osam dana. U slučaju da PIO fond ne ispuni odluku suda u predviđenom roku, zaprećeno je prinudnim izvršenjem.

Eksperti koje je kontaktirao Danas ne dovode u sumnju pravednost i opravdanost te sudske odluke, ali ne gaje velike nade da će država tek tako pristati da penzionerima nadoknadi troškove nastale zbog smanjenja penzija od 10 odsto iz 2014. a okončane ove godine. Pravnik Branko Pavlović smatra da država neće pokušati da opstruiše konkretnu odluku suda, ali da će najverovatnije zatražiti njenu reviziju.

– Ono što je izvesno je to da su nadležni u PIO fondu dužni da na osnovu pravosnažne sudske odluke nadoknade štetu penzioneru koji je tužio državu zbog smanjenja penzije. Uveren sam da će PIO fond to uraditi ne čekajući da dođe do prinudnog izvršenja. Ali, mora se uzeti u obzir da država ima zakonsko pravo da pokrene vanredna pravna sredstva, odnosno zatraži reviziju odluke suda. S druge strane, bez obzira što nadležni imaju pravo da pokrenu odgovarajuću pravnu proceduru kojom bi pokušali da dokažu da sud nije bio u pravu, to ne menja činjenicu da je konkretna sudska odluka pravosnažna i ništa ne može zaustaviti njeno izvršenje. Drugim rečima penzioneru koji je tužio PIO novčana nadoknada koju je odredio nadležni sud mora biti isplaćena – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovom mišljenju, država će sasvim sigurno pokrenuti proces pred odgovarajućim sudskim organima kako bi oborila tu konkretnu sudsku odluku.

Danijel Cvjetićanin, profesor Univerziteta Singidunum, takođe smatra da se nadležni neće tek tako pomiriti sa činjenicom da je PIO dužan da isplati odštetu penzioneru.

– Činjenica da je sud presudio u korist penzionera je velika i važna vest kojoj će mediji posvetiti pažnju a ishod tog sudskog postupka može da navede brojne penzionere da i oni tuže PIO. Sasvim je jasno da je odluka o smanjenju penzija bila neustavna i nezakonita. Istini za volju mora se reći i to da je uspostavljena jedna vrsta konsenzusa između vlasti i penzionera da do toga u praksi i dođe. Država, kao što je već rečeno, neće sa radošću gledati na ovakvu presudu. Teško je reći da li sudski izvršitelji imaju tu snagu i moć da u slučaju da država ne postupi po odluci suda primene istu proceduru kao kada je slučaj o građanima. Takođe se postavlja pitanje da li država poseduje dovoljno novčanih sredstava za isplaćivanje odštete u slučaju da se presude u korist penzionera, po ovom pitanju, nastave donositi – naglašava naš sagovornik.

Pokušali smo juče da dobijemo i komentar nadležnih u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje ali do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari