"Strujni udar" u jeku grejne sezone, bez opravdanja 1Foto: Aleksandar Veljković

Odluka nadležnih da struja u Srbiji od 1. februara poskupi za 3,4 odsto dodatno će pogoršati inače veoma loš socijalni položaj najvećeg broja potrašača u zemlji, smatra domaća stručna javnost.

Agencija za energetiku je saopštila da je odobrila Elektroprivredi Srbije povećanje cena električne energije te će prosečni računi za struju biti uvećani za 122 dinara.

S obzirom da je u ovom trenutku prosečan račun za struju 3.600 dinara, od 1. februara skočiće na 3.722 dinara na mesečnom nivou.

U toj agenciji ističu da je prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama, u koje spadaju domaćinstva i mali kupci, utvrđena  na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i iznosi, bez poreza i taksi, 7,8 dinara po kilovat satu.

Iako iz Agencije za energetiku u obrazloženju svoje odluke naglašavaju da je “i nakon ove korekcije cena struje u Srbiji i dalje značajno niža od cena u zemljama regiona i Evrope” stručna javnost pak smatra da, s obzirom na niska primanja građana Srbije kao i činjenicu da epidemija korona virusa i dalje traje, Elektroprivreda Srbije nikako ne bi trebalo da povećava cene struje u jeku grejne sezone kada se električna energija znatno više troši.

Danak siromaštva je da se veliki broj domaćinstava u Srbiji greje na struju te njima svako njeno poskupljenje veoma teško pada.

– U Srbiji su plate i penzije većine građana niske i zbog toga bez obzira što je cena struje u našoj zemlji niža nego u regionu i što EPS mora da ima sredstva za održavanje svojih pogona ne bi trebalo da do poskupljenja dolazi tokom grejne sezone kao što će to sada biti slučaj – kaže za Danas Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije.

On dodaje da postoji prostor da EPS uštedi kroz smanjenje gubitaka u distributivnoj mreži kao i kroz sprečavanje krađe električne energije.

– Na taj način bi u slučaju da mora da dođe do poskupljenja struje ona svakako bila niža nego što je to sada slučaj – objašnjava naš sagovornik.

Ekonomista Milan R. Kovačević smatra da je poskupljenje struje od 1. februara suprotstavljeno socijalnim interesima osiromašenih građana Srbije.

– Odluka da struja poskupi u jeku grejne sezone je doneta planski kako bi EPS inkasirao što više novca naplatom računa. Kao takva ona je potpuno suprotstavljena interesima socijalne pravde. Drugi cilj je da se povećanjem cene steknu novčana sredstva kako bi se prikrila činjenica da se zbog toga što nije obavljena adekvatna reorganizacija, EPS postiže veoma loše poslovne rezultate i trpi gubitke – ističe naš sagovornik.

Podsećanja radi, poslednji put dosad struja u Srbiji je poskupela 1. decembra 2019. godine za 3,9 odsto odnosno za oko 100 dinara. I tada je do poskupljenja došlo u toku grejne sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari