Svetska banka: Zemlje Evrope i centralne Azije napreduju u oblasti zdravstva i obrazovanja 1Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Zahvaljujući investicijama u zdravstvo i obrazovanje, deca u zemljama Evrope i centralne Azije imaju neophodne mogućnosti da postanu produktivni ljudi, navodi se u izveštaju Svetske banke o „Indeksu ljudskog kapitala“ koji se odnosi period pre pandemije.

Ukazano je pandemija KOVIDA-19 može ugroziti dosadašnji napredak, dok se države bore da tokom zdravstvene krize održe zdravstvo i prosvetu.

Od 48 zemalja u Evropi i centralnoj Aziji uključenih u indeks HCI 2020, 33 su u gornjoj trećini svetske lestvice, dok su gotovo sve u njenoj gornjoj polovini, saopštila je Svetska banka.

Takvi rezultati, kako je objašnjeno, uglavnom su u skladu s relativno visokim dohotkom u zemljama ta dva regiona, pri čemu bogatije zemlje očekivano ulažu više od siromašnijih zemalja u osnovno obrazovanje i zdravstvo.

Istaknuto je da ipak postoje velike razlike unutar regiona, pa tako u grupi rastućih i zemalja u razvoju, dete rođeno u Poljskoj može da očekuje da ostvari 75 odsto produktivnosti odrasle osobe sa potpunim obrazovanjem i optimalnog zdravlja, a dete rođeno u Tadžikistanu može da očekuje da dostigne samo 50 odsto produktivnosti.

„Vlade u Evropi i centralnoj Aziji dobro su uspostavile prioritete za investicije u zdravstvo i obrazovanje koje su glavni motori rasta i razvoja“, izjavila je potpredsednica Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Ana Bjerde.

Međutim, upozorila je ona, „izazovi koje je nametnuo KOVID-19, zahtevaju još snažniji odgovor, uključujući znatnije korišćenje tehnologije kako bi se poboljšalo pružanje usluga i proširili programi socijalne zaštite da bi ljudi dobijali kvalitetno obrazovanje i zdravstvenu negu“.

Ovogodišnji izveštaj Svetske banke obuhvata desetogodišnju analizu razvoja „ljudskog kapitala“ od 2010. do 2020. u 103 zemlje.

Albanija, Azerbejdžan i Rusija su među deset zemalja s najvećim napretkom u oblasti zdravstva i obrazovanja.

Svetska banka je navela da pomaže vladama u kreiranju dugoročnih rešenja da bi izgradile otpornije i inkluzivnije ekonomije u post-pandemijskom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari