Telekom Srbija: Nema spajanja sa Telenorom 1 Foto: Beta/Milan Obradović

Telekom Srbija i kompanija Telenor se ne spajaju, niti je to bilo kada bio plan. Reč je o redovnoj ugovornoj saradnji koja je u potpunosti u skladu sa evropskim standardima i praksom, saopštili su danas iz kompanije Telekom Srbija.

Kako su naveli, Telekom Srbija namerava da po komercijalnim uslovima iznajmljuje svoju optičku infrastrukturu Telenoru.

„Time se značajno liberalizuje tržište telekomunikacija u Srbiji. Ovakva saradnja donela bi brojne pogodnosti korisnicima i pospešila konkurenciju i inovacije u telekomunikacionoj industriji, što je osnovna namera obe kompanije“, istakli su oni u saopštenju.

Oni su dodali da je bakarna telekomunikaciona infrastruktura Telekoma Srbija već  liberalizovana i da je koristi više operatora, uključujući i SBB, kao i da je ovo početak liberalizacije optičke infrastrukture, što je, kako su rekli, raširena praksa u Evropi.

U saopštenju se ističe i da ovo nije ekskluzivna ugovorna saradnja.

Telekom Srbija: Nema spajanja sa Telenorom 2

„Telenor je samo prva kompanija sa kojom nameravamo da imamo ovakvu vrstu saradnje. Telenor će biti u prilici da pored optike od Telekoma Srbija kupi i sadržaje, ali će imati i mogućnost izbora da sadržaje kupuje i od drugih proizvođača i distributera, kao i mogućnost da proizvodi sopstvene sadržaje“, objasnili su iz Telekoma.

Sve što je predloženo, kako su dodali, u skladu je sa Zakonom i najboljom evropskom praksom.

„Blagovremeno je prijavljeno i podložno proveri i konačnoj oceni nadležnih regulatora“, poručili su oni.

Podsećamo, i kompanija Telenor poručila je ranije da neće doći do spajanja ove dve kompanije.

„Nema spajanja Telenora i Telekoma, Telenor ne preuzima vlasništvo nad Telekomovom infrastrukturom, niti poslovne ambicije naše kompanije na bilo koji način ugrožavaju slobodu medija“, saopštili su ranije iz Telenora.

Prema ranijim navodima, televizija N1 imala je uvid u dokumentaciju koja pokazuje da državna firma Telekom namerava da se udruži sa privatnom kompanijom Telenor, kako bi se smanjilo učešće SBB-a na tržištu, odnosno, kako bi što manji broj građana Srbije mogao da prati N1, Novu S ili Sport Klub, koji se emituju samo na SBB-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari