Tepić (SSP): Razdvajanje delatnosti ne može biti osnov reforme EPS-a, pošto je već obavljena 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić saopštila je da je razdvajanje delatnosti Elektroprivrede Srbije (EPS) ne može biti osnova reforme tog preduzeća, kako je navela ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, jer je ta reorganizacija već obavljena.

„Da vas informišem da je, za razliku od Srbijagasa, EPS je još pre pet godina razdvojio svoje delatnosti u skladu sa važećim Zakonom o energetici, a takođe i u skladu sa Trećim energetskim paketom Evropske unije. Smešno mi je da vas ja tome moram podučiti, jer kao bivši ministar energetike ni danas o tome pojma nemate, iako bi trebalo da znate mnogo više i od mene“, navela je danas Tepić u pisanoj izjavi.

Ona je ocenila i da izdvajanje distributivne delatnosti ne znači da EPS ne može da bude vlasnik te iste distribucije, što bi bilo u skladu sa važećom regulativom Evropske unije, kao što je u skladu i sa važećim Zakonom o energetici.

„Pogledajte u Evropi koliko elektroprivreda je ‘vertikalno integrisanih’, tj. u svojoj organizaciji imaju i proizvodnju i distribuciju električne energije i odlično posluju, za razliku od vas koja želite da rasparčate EPS. Jedino, za razliku od EPS-a, te kompanije su veoma profitabilne, a naš EPS je gubitaš ne zbog ‘odvajanja delatnosti distribucije’, vec zbog vaše Srpske napredne stranke koja katastrofalno upravlja EPS-om“, ukazala je Tepić.

Potpredsednica SSP-a je navela i da stoji iza svojih tvrđi da direktor EPS-a Milorad Grčić ne može uspešno da vodi reformu tog sistema, jer je od „profitabilne kompanije ponovo napravio gubitaša“, zbog čega smatra da je kadrovska politika SNS-a „smrtonosna i za EPS i za Srbiju“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari