Trgovina bez barijera 1Foto: Privredna komora Srbije

Privredne komore Srbije i Makedonije pozdravile su danas dogovor koji su u Skoplju postigli resorni ministri dve zemlje s ciljem da se nađe trajno rešenje za problem u međusobnoj trgovini brašnom.

Komore se zalažu da se sva otvorena pitanja rešavaju dijalogom i u interesu poslovnih zajednica obe zemlje, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Pozdravljamo osnivanje zajedničkog komiteta, sačinjenog od nadležnih institucija dveju zemalja, kako bi se što efikasnije pronašla rešenja za uklanjanje barijera i prepreka u međusobnoj trgovini i dijalogom rešila sva otvorena pitanja“, istakli su u zajedničkoj izjavi predsednik PKS Marko Čadež i Branko Azeski, predsednik PK Makedonije.

Oni su poručili da su dve komore spremne su da se aktivno uključe u rad Komiteta i stave na raspolaganje svoje resurse, kako bi se što efikasnije, uključujući predloge privrede, otklonili svi izazovi i omogućilo nesmetano poslovanje.

Očekuje se da postignuti dogovor pruži trajna rešenja, jer jednostrane mere, koje predstavljaju necarinske barijere, destimulativno deluju na privrede svih članica CEFTA Sporazuma.

Privredne komore Srbije i Makedonije ukazuju da je neophodno da novoosnovani Komitet što hitnije razmotri sva otvorena pitanja i predloži rešenja za uklanjanje svih barijera i prepreka u međusobnoj trgovini.

Na sastanku ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasima Ljajića i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupča Nikolovskog, u sredu, dogovoreno je da se markice na uvozna pakovanja brašna male težine namenjena maloprodaji stavljaju u Srbiji, a na ona od 25 i 50 kilograma, u Makedoniji, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari