Tužili fabriku jer ne razmatra poslovanje 1Kragujevac Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Skupština Sindikata u Zastavi oružju pokrenula je juče inicijativu da Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo odbrane razreši kompletan Nadzorni odbor te fabrike, na čelu sa pukovnikom Ivicom Marjanovićem.

U obrazloženju, napisanom na više strana, navodi se da se fabrički Nadzorni odbor u minulom periodu „bavio perifernim, a ne strateškim poslovima vezanim za poslovanje preduzeća“. Na taj način su, tvrdi sindikat, najviše oštećeni zaposleni koji i inače rade u otežanim uslovima, i koji su „ostali uskraćeni za eventualno ostvarenu dobit, s obzirom na obim proizvodnje koji fabrika ima godinama unazad“.

Istovremeno, presednik sindikata u Zastavi oružju Dragan Ilić podneo je tužbu Privrednom sudu protiv te fabrike, pošto Nadzorni odbor odbija zahtev predstavnika društvenog kapitala da zakaže sednicu Skupštine preduzeća, na kojoj bi, pored ostalog, bili razmatrani i rezultati prošlogodišnjeg poslovanja.

– Kao zastupnik društvenog kapitala, koji čini blizu 25 odsto u vlasničkoj strukturi, zatražio sam da NO zakaže održavanje vanredne sednice Skupštine Zastava oružje. Taj zahtev odbijen je uz obrazloženje da „nema osnova“ za održavanje sednice. Većina zaposlenih u fabrici deli moje mišljenje i smatra da osnova za sednicu NO ima, tim pre što su informacije o prošlogodišnjem poslovanju fabrike, u velikoj meri kontradiktorne. NO uporno tvrdi da je poslovanje fabrike prošle godine bilo pozitivno, dok se nezvanično saznaje da su gubici premašili milijardu dinara. Zaposleni, jednostavno, hoće da znaju kakvi su rezultati poslovanja već sada, a ne da čekaju kraj juna i usvajanje završnog računa za prošlu godinu, kada će, najverovatnije, da bude kasno za bilo kakve promene u poslovnoj politici – kaže llić za naš list, napominjući da podaci pokazuju da gubici rastu iz godine u godinu, što potvrđuju podaci Agencije za privredne registre, gde je u 2016. evidentiran minus od 570, a u 2017. od 780 miliona dinara, iako je obim proizvodnje u poslednjih nekoliko godina možda najveći u novijoj istoriji fabrike.

– Smatramo da Nadzorni odbor izlazi iz svojih ovlašćenja pošto se bavi perifernim ili poslovima koji su obaveza poslovodstva, na primer, kažnjavanjem zaposlenih, zapošljavanjem i razmeštanjem radnika ili kontrolom nošenja HTZ opreme. Zbog toga tražimo da se i pitanje nadležnosti Nadzornog odbora razmatra na sednici Skupštine – ističe Ilić, dodajući da Privredni sud rešenje po tužbi koju je on podneo treba da donese u roku od osam dana. Ukoliko prihvati zahtev zastupnika društvenog kapitala, sud će naložiti održavanje i zakazati vanrednu sednicu Skupštine Zastava oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari