U korak sa svetom kroz radionice informatike 1Foto: M. V.

Kako bi pripremila učenike Srednje škole „Miloje Vasić“ iz Velikog Gradišta za ulazak u digitalni svet sutrašnjice, profesor računarstva i informatike Bilјana Lukić organizuje različite događaje vezane za programiranje i razvoj digitalnih kompetencija.

Tako i ove godine, tokom Evropske sedmice programiranja (Code Week), koja traje od 6. do 21. oktobra 2018. godine, u ovoj školi su realizovane IT radionica sa izuzetno trendovskom tematikom. Ove godine Code Week podržava Ministarstvo prosvete i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Udruženje profesora informatike Srbije, inicijativa „Digitalna Srbija“, fondacija „Petlјa“…

U okviru inicijative Meet and Code koja ima za cilј da upozna mlade lјude sa svetom tehnologije i programiranja, a podržava digitalne i progpamerske događaje u zemlјama kao što su Austrija, Bjelorusija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Engleska, Francuska, Nemačka, Mađarska, Irska, Italija, Kazahstan, Makedonija, Polјska, Rumunija, Rusija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švajcarska i Ukrajina, profesor Bilјana Lukić je organizovala dve radionice za svoje učenike: Learn programing to get a job i Jezik budućnosti. Učenici 1., 2., i 3. razreda ove škole, su se kroz aktivnosti na radionicama upoznali sa kodiranjem u HTML (HyperText Markup Language) jeziku za označavanje hiperteksta namenjenom opisu veb stranica kao i Javascript programiranjem kako bi razvili interesovanje za programiranje, logičko i algoritamsko razmišlјanje na putu ka bolјem obrazovanju i zaposlenju.

-Događaji su osmišlјeni tako da pokažu mladim lјudima koliko progamiranje može biti zabavno i na koji način može pomoći u ostvarivanju i primeni ideja.. Istraživanjem širokog spektra tehnologija, digitalnih tema i kreativnog programiranja, učenici su ohrabreni da još više razvijaju svoje digitalne veštine koje su im potrebne u današnjem svetu-kaže profesorka Lukić I dodaje:

“Cilјna grupa ovih događanja su bili mladi lјudi uzrasta između 14 i 18 godina, koji će se zasigurno baviti poslovima koji se baziraju na programerskim veštinama. Broj učesnika ovih radionica je oko 70 učenika, u potpunoj rodnoj ravnopravnosti”.

Osim programerskih veština, učesnici ovih događaja razvijali su veštine kao što su saradnja, timski rad, razumevanje i rešavanje problema.

-Zahvalјujući kontinuiranom radu sa učenicima, inovacijama u metodama i oblicima rada kao i projektnoj nastavi, Srednja škola „Miloje Vasić“ iz Velikog Gradišta promoviše obrazovanje za 21.vek-zaključila je Lukićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari