Podrška za devojke u STEAM oblasti kroz Tink Punk radionice koje vode umetnice, gejmerke, programerke, arhitektice i inženjerke 1Foto: Promo/ Tink Punk

„Tink Punk radionice kreativne elektronike uvode devojke u STEAM oblasti kroz zabavne interaktivne projekte. Radionice imaju cilj da devojkama na zanimljiv, prijateljski način približe elektroniku i programiranje u atmosferi u kojoj je OK biti na početku, pitati za pomoć i napredovati svojim tempom“, kazale su organizatorke Tink Punk radionice koja počinje 12. novembra.

Instruktorke će sa polaznicama praviti neobične gedžete, elektronski nakit i interaktivan tekstil (wearables), gejming kontrolere i dizajnirati interakcije sa svetlom i zvukom.

Polaznicama nije potrebno predznanje iz programiranja ili elektronike. Takođe, radiće se u emotivno bezbednoj atmosferi za napredovanje i kreativno izražavanje.

Podrška za devojke u STEAM oblasti kroz Tink Punk radionice koje vode umetnice, gejmerke, programerke, arhitektice i inženjerke 2
Foto: Tink Punk / Danas kolaž

„Istraživanja pokazuju da je devojkama osim inspirativnih uzora potrebna i kontinuirana podrška da ostanu u STEAM oblastima. Tink Punk zajednica koja nastaje uz radionice će biti uz njih tokom obrazovanja, fakulteta, prve prakse i poslova. Devojke će upoznati i povezati se direktno sa ženama sa zanimljivim karijerama u gejmingu, dizajnu, interaktivnim umetnostima, arhitekturi, programiranju, medicini, zdravstvu i biotehnologijama…“, ukazano je povodom radionica.

Prva u nizu radionica biće održana u mejkerspejsu Centru za promociju nauke u Beogradu, 12. novembra od 11 sati i vodiće je programerka i indie gejmerka Julija Makivić.

Zbog velikog interesovanja ova radionica je već popunjena, ali devojke zainteresovane za narednu, koja se održava u istom prostoru, mogu da se prijave na sajtu www.tinkpunk .

Inače, pored beogradskih u najavi su i radionice širom Srbije, a sve Tink Punk radionice su besplatne kako bi bile dostupne najširoj ženskoj publici.

O osnivačicama:

Organizatorka Tink Punk projekta i radionica je Katarina Popović, medijska umetnica, preduzetnica i mentorka u okviru programa IT Girls za UN Women i Kreativnog mentorstva. Elektroniku i programiranje koristi u interaktivnim instalacijama. Izlagala je u Londonu, Beogradu, Istanbulu, Ljubljani i drugim gradovima. Ona, kao i Julija, ima master sa Computational Arts katedre sa Goldsmiths univerziteta.

Julija Makivić je kreatorka igara i kreativna tehnloškinja koja svoje vreme deli između Beograda i Londona. Njene igre istražuju emotivnu razmenu čoveka sa računarima i načine na koje su naše emocije posredovane tehnologijom. Julija ima MFA iz kompjuterskih umetnosti sa Goldsmiths univerziteta, a njeni projekti predstavljeni su na različitim međunarodnim festivalima.

Glavni partner Tink Punk radionica je kompanija Decenter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari