Vazura: Srbija prednjači u olakšicama kompanijama koje posluju u okviru slobodnih zona 1Foto: Z.Panić

Radnom sastanku prisustvovali su izvršni direktor Slobodne zone Pirot Vladimir Ilić, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić, državni sekretar Ministarstva finansija Danijela Vazura, direktorka Uprave za slobodne zone Srbije Jasmina Štambuk, kao i predstavnici Zone i njeni korisnici.

Državni sekretar Ministarstva finasija Danijela Vazura rekla je  medijima posle sastanka da Srbija prednjači u regionu kada je reč o olakšicama koje se daju kompanijama koje se odluče za poslovanje u okviru slobodnih zona.

Prema  njenim rečima a u Pirotu postoje i lokalni podsticaji kompanijama u okviru Slobodne zone.

– Ono što je jako bitno, je da je Slobodnu zonu Pirot, FDI magazin Fajnenšel tajms proglasio najboljom slobodnom zonom u Evropi 2018. godine.

Na sastanku smo govorili o proširenju Zone, jedne od najstarijih slobodnih zona u zemlji.

Imamo aktivnih 15 slobodnih zona u Srbiji.

Pirotska Slobodna Zona postala je Regionalna jer je  svoje poslovanje proširila  na opštine Dimitrovgrad i Babušnicu.

Država pomaže dolazak investitora, a poslovanje u režimu svih 15 Slobodnih zona u Srbiji, je veoma povoljno za domaće i strane investitore, rekla je Vazura.

Kako je saopšteno, u režimu Slobodne zone Pirot posluju 22 proizvodne i 50 trgovinskih firmi.

Zona se prostire na 140 hektara.

Na današnjem sastanku predstavnici Slobodne zone, Grada Pirota i Ministarstva finansija, dogovorili su njeno proširenje.

Direktor pirotske zone Vladimir Ilić rekao je da je proširenje Zone prioritet i da ona ulazi u novu fazu razvoja.

– Ovo je veoma važna poseta delegacije Ministarstva finansija.

Slobodna zona Pirot ima uzlazni nivo rasta od 1998. godine, kada se prostirala na 17 hektara, na sadašnjih 140 hektara.

Postali amo regionalna slobodna zona proširenjem na opštine Babušnicu i Dimitrovgrad, čime ovim slabo razvijenim opštinama otvaramo nove mogućnosti za razvoj i budućnost stvaranjem prostora za potencijalne investitore.

SZP ima svoje kapacitete koji se tiču infrastrukture. I ovde očekujemo investitore zbog čega mora da se dalje širi Zona na prostoru Grada Pirota.

Očekuje nas izuzetno važan projekat Logističkog centra – intermodalnog terminala.

Već naredne godine očekujemo da uđemo u prvu fazu projekta koji je od državne važnosti, rekao je Ilić I dodao da u režimu Slobodne Zone radi 5.700 zaposlenih radnika, 22 proizvodne i preko 50 trgovačkih kompanija.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je rekao da je Slobodna zona Pirot je od velikog značaja za Pirot jer u okviru Zone rade kompanije poput Tigar Tajersa, Tigra, E-Mirolja, firme D kompani i mnoge druge.

– Pirot već prepoznat kao strateški važno logističko čvorište u zemlji, a jedan od sedam transportno-logističkih terminala u zemlji, nalaziće se upravo u Pirotu.

Za izgradnju Logističkog centra i Intermodalnog terminala neophodno je obezbediti 12 miliona evra, a u tome će nam pomoći država.

Gradska uprava je uradila urbanističku dokumentaciju, rešeni su imovinsko-pravni odnosi i na putu smo da izdamo građevinsku dozvolu. Oko 12 miliona eura je vrednost celokupne investicije, rekao je Vasić.

Delegacija je obisla nekoliko kompanija koje posluju u Slobodnoj zoni Pirot – kompaniju Tigar a.d., D-Company, Stojanović i E Miroljo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari