Veliki pad svetskih berzi zbog korona virusa 1Foto: Beta/AP/Richard Drew

Svetske berze u četvrtak su zabeležile jedan od najvećih padova u istoriji, a indeks njujorške berze Dow Jones skliznuo je za 9,99 odsto, što se nije dogodilo još od 1987., odnosno od tadašnjeg „crnog ponedeljka“.

Drugi važni američki indeks S&P 500 je otišao u crveno za 9,51 odsto, dok je Nasdaq pao za 9,43 odsto.

Tako je kriza uzrokovana širenjem koronavirusa nastavila uzimati danak na tržištu kapitala, pa je evropski indeks vodećih akcija STOXX 600 kliznuo za čak 11,5 odsto.

Londonski FTSE je pao za 10,87 odsdto, frankfurtski DAX potonuo je za 12,24 odsto, pariski CAC 12,28 odsto, a madridski Ibex 35 za čak 14,6 procenata, prenosi portal, novac.hr.

Azijske berze su u petak nastavile s padom od dva do četiri odsto, ali terminski ugovori za američku berzu za sada predviđaju oporavak akcija.

Jakom padu cena akcija u petak dodatno je doprinela odluka predsednika SAD Donalda Trampa o privremenoj zabrani putovanja iz većine evropskih zemalja u SAD u nastojanju da spreči širenje virusa, dok su evropske akcije pale i zbog, kako je tržište protumačilo, mlake intervencije Evropske centralne banke banke (ECB).

Američka centralna banka je, pak, privremeno sprečila daljnji krah berze tako što je najavila novu financijsku injekciju vrednu 1,5 biliona dolara kako bi jeftinim kreditima pomogla ekonomiju u problemima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari