Vlada da obezbedi sprovođenje preporuka DRI 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa (arhiva)

Nakon nekoliko dana rasprave o izveštajima tri nezavisna regulatorna tela poslanici Skupštine Srbije usvojili su zaključke resornih odbora o izveštajima o radu Državne revizorske institucije, Fiskalnog saveta Srbije i Komisije za zaštitu konkurencije za 2018.godinu.

U usvojenim zaključcima preporučuje se  Vladi Srbije da obezbedi sprovođenje preporuka DRI, tako što će predložiti donošenje odgovarajućih zakona i podzakonskih akata. Konstatuje se takođe da je Vlada  Srbije dužna da obezbedi sprovođenje Zakona o budžetskom sistemu u delu koji se odnosi  na uspostavljanje adekvatnog sistema finansijskog upravljanja i kontrole i uvođenje interne revizije kod korisnika javnih sredstava.

Predsednik Državne revizorske institucije Srbije Duško Pejović rekao je tokom rasprave da je u 2018. godini taj državni organ utvrdio više grešaka i nepravilnosti u poslovanju budžetskih korisnika čija vrednost iznosi 217 milijardi dinara.

Naveo je da je DRI sačinio 436 revizorskih izveštaja, od čega 141 finansijski izveštaj, a da su greške u finansijskom izveštavanju iznosile 195 mililjardi dinara, što je 90 odsto svih grešaka. Deset odsto su, rekao je, nepravilnosti koje se odnose na postupke obračuna plata, zarada, javnih nabavki, isplata bez pravnog osnova.

Predsednik Saveta Državne revizorske institucije istakao je i da su u prošloj godini podnete 33 krivične prijave , da je pokrenuto 262 zahteva za  utvrđivanje prekršajne odgovornosti i 18 zahteva za privredni prestup.

Tokom rasprave o izveštaju Fiskalnog saveta predsednik tok tela Pavle Petrović najavio  je da bi do kraja godine mogla da budu uvedena nova fiskalna pravila, a njih bi činila dva stuba – nizak deficit i javni dug.

Javni dug Srbije, kako je rekao, je sada 51 odsto BDP-a i predviđanja su da će u narednim godinama “nastaviti da pada” između 45 i 50 odsto, a onda i ispod 45 odsto, ukazujući da bi taj maksimalni dug trebalo da se takođe reafirmiše. Ocena Fiskalnog saveta je i da u oblasti infrastrukture i zaštite životne sredine nije planirano dovoljno investicija za 2019. godinu, iako one predstavljaju uslov za privredni rast, ali i da postoje najave da će se to dogoditi u 2020. godini. Fiskalni savet Srbije je ocenio i da je zamrzavanje zapošljavanja u javnom sektoru postalo kontraproduktivno, jer delovi javnog sektora ne mogu da rade efikasno, a zbog transparentnosti preporučuje se da vlada usvoji budžet početkom novembra i da ga pošalje u skupštinu, pa da tek onda uđe u skupštinsku raspravu, kako bi se usvojio do sredine decembra.

Miloje Obradović, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije tokom predstavljanja izveštaja u Skupštini Srbije naveo je da je zadovoljan rezultatima koje je Komisija postigla u 2018.godini, navodeći da oni sarađuju sa najjačim svetskim insititucijama, kao i da će ovih dana potpisati memorandum o saradnji sa Kinezima, čije će zaposlene obučavati u Srbiji.

Istakao je i da je naša Komisija za zaštitu konkurencije po oceni Evropske komisije  među najboljima u Evropi i najbolja na Zapadnom Balkanu .

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari