Vučićeve nerealne brojke o izgradnji puteva 1Foto: BETAPHOTO/ Predsednistvo Srbije Dimitrije Goll

Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se u Srbiji u narednih pet godina izgraditi 5.000 kilometara regionalnih i lokalnih puteva za šta će biti izdvojeno 900 miliona evra nije realna, smatra domaća stručna javnost.

Za nju je podjednako sporan rok u kome treba da se završi predviđeni posao kao i visina novčanih sredstava za koju tvrde da nije dovoljna za realizaciju projekta.

Da ono što je izgovorio predsednik Vučić izgleda preambiciozno govori i statistika koja kaže da je u periodu SFRJ u Srbiji izgrađeno oko 9.538 kilometara puteva u toku više decenija postojanja jugoslovenske države.

Eksperti smatraju da je postići polovinu od toga za samo pet godina i sa manje od milijarde evra nemoguća misija.

Ekonomista Milan R. Kovačević ističe da je potpuno neozbiljno davati paušalne izjave o izgradnji putne infrastrukture bez da su urađeni detaljni i precizni proračuni.

– Ne može se paušalno govoriti na tu temu. Kada je reč o izgradnji puteva sve zavisi od konkretne situacije. Primera radi, nisu na svakoj deonici radovi isti zbog terena i ne koštaju isto. Stoga nema svrhe generalizovati i uopštavati kao što je ovog puta uradio predsednik iz populističkih razloga – smatra naš sagovornik.

On dodaje da je za putarske poslove veoma važno unapred znati iz kojih sredstava će se oni finansirati kao i kojim redosledom će se putna infrastruktura graditi.

– Predsednik je najavio da će za pet godina biti izgrađeno 5.000 kilometara puteva a mi u ovom trenutku nemamo javno objavljene podatke koji će se novi putevi graditi sledeće godine. Iz te perspektive teško je verovati da će ono što je izrekao Vučić biti ostvareno – ističe Kovačević.

Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije, kaže za Danas da za 5.000 kilometara puta suma od 900 miliona evra nije dovoljna da bi se radovi uspešno okončali.

– Nemoguće je izgraditi toliku kilometražu za tu sumu novca. Ako se tome doda da puteve nije dovoljno samo izgraditi već ih i redovno treba održavati kako bi oni normalno funkcionisali, dolazimo do zaključka da je potrebno daleko više novca. Pretpostavljam da će suma od 900 miliona evra biti usmerena samo na izgradnju onih putnih pravaca koji će biti označeni kao prioritet – naglašava naš sagovornik.

Podsećanja radi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno izjavio da je planirano da 900 miliona evra bude uloženo u narednih pet godina u izgradnju 5.000 kilometara regionalnih i lokalnih puteva.

Vučić je tokom obilaska rekonstruisanog regionalnog puta od Smederevske Palanke do Velike Plane istakao da svi ljudi u Srbiji, bez obzira gde žive, treba da imaju dobre saobraćajnice, jer je to preduslov za dolazak investitora i nova radna mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari