Vujović: Ne dam saglasnost na povećanje plata preko rasta BDP-a 1Dušan Vujović Foto: Printscreen/kopaonikbusinessforum.rs/live (arhiva)

Ministar finansija Dušan Vujović u razgovoru sa novinarima na marginama Kopaonik biznis foruma decidno je izjavio da na povećanje plata i penzija veće od rasta BDP-a neće dati saglasnost.

“Može ali bez moje saglasnosti”, na pitanje šta će biti ako do toga ipak dođe odgovor je “nemam komentar”.

Mi smo odvojili skoro 60 milijardi dinara ili 1,5 odsto BDP-a za povećanje polata i penzija u ovoj godini. To je u svetu nezabeleženo u okviru nekog programa da se toliki prostor ostvari. Cilj nam je da plate u javnom sektoru ne budu više od osam odsto BDP-a a penzije ne više od 11 odsto BDP-a. Moramo da održavamo te parametre. Što budemo uspešniji u ekonomskim merama za privredni rast biće više prostora za povećanje plata i penzija. Podrazumeva se da će građanima biti ponuđene kvalitetnije usluge, a vrlo brzo ćemo imati novo zapošljavanje u javnom sektoru”, najavio je Vujović.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas na televiziji povećanje plata i penzija od septembra ove umesto od januara sledeće godine.

Vujović je istakao da nije dobro protezati se preko gubera i da ne treba raditi kao što je uradila Rumunija. “Tek kada budemo imali realne osnove treba povećavati, a na veresiju nije dobra osnova. To nas je odvelo u probleme u prošlosti”, rekao je Vujović dodajući da ako se u toku glodine ostvari prostor da je moguće povećanje plata i penzija.

On je istakao i da profesionalnu saradnju sa MMF-om moramo da zadržimo i da se pojavio odličan program PCI. “Nastavak aranžmana nam je potreban i zbog podrške reformama i zbog investicionog kreditnog rejtinga koji moramo da ostvarimo u ovoj godini”.

Takođe, prema njegovim rečima postoji prostor za smanjenje poreza na plate i doprinosa, mada je problem što je najveći deo opterećenja za doprinose za zdravstvo i penzije i ako se smanje, onda se javlja manjak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari