Za uspešan lokalni ekonomski razvoj 1Foto: Privredna komora Pirota

Prioriteti u radu Privrednog saveta Grada Pirota biće aktivnosti na unapređenju kvalifikacija radne snage kroz ciljane edukacije, otvaranju novih radnih mesta i rešavanju problema u niskoakumulativnim granama privrede, zaključci su sa prvog sastanka Privrednog saveta Grada Pirota.

Sastanak je održan danas u prostorima Ugovorne okružne Privredne komore Pirot.

Rad  Saveta usmeren je  na podsticanje lokalnog ekonomskog razvoja, razvijanje komunikacije i jačanje saradnje između lokalne samouprave i poslovne zajednice, navodi se u saopštenju iz Komore.

Otvarajući sastanak gradonačelnik Pirota  mr Vladan Vasić,  je  izrazio zadovoljstvo zbog iniciranja multisektorske saradnje, za koju smatra da je neophodna za dalji razvoj privrede.

– Oživeo je rad Privrednog saveta i ovo  je novi početak. Zadovoljstvo je da za istim stolom sede predstavnici javnog i privatnog sektora. Svima nama je cilj otvaranje novih i kvalitetnih radnih mesta, povećanje zarade, i to je svrha formiranje ovog saveta. Zadovoljstvo je čuti podatak da je broj nezaposlenih  ispod 5800, ali najupečatljivija brojka koju sam čuo je da 3500 radnika na području Pirotskog Ookruga,  ima manje od prvog i drugog stepena obrazovanja, da 5000 nezaposlenih u Okrugi ima srednje obrazovanje, do četvrtog stepena obrazovanja. To je velika šansa za njihovu prekvalifikaciju, na čemu radimo već izvesno vreme – rekao je gradonačelnik Vasić.

Privredni savet ima 13 članova – predstavnika lokalne samouprave i privrednih subjekata.

Za predsednika i zamenika predsednika izabrani su direktor Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija, Zoran Nikolić i predsednik UO Privredne komore Pirot dr Dragan Kostić. Nikolić je rekao da će pokušati da se nametnu svojim radom i da daju doprinos u zapošljavanju.

– Nastojaćemo da postojećim poslodavcima omogućimo proširenje proizvodnje, ali i da novim poslodavcima omogućimo nesmetan rad, kako bi smanjili još više broj nezaposlenih u Pirotu – rekao je, pored ostalog, Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari