Za veće plate i prijem u Socijalno-ekonomski savet 1

Ovogodišnju manifestaciju povodom obeležavanja Međunarodnog praznika rada Konfederacija slobodnih sindikata organizovaće 1. maja u Kraljevu, kaže za Danas predsednik te sindikalne centrale Ivica Cvetanović.

– Manifestaciju organizuju sindikati javnih službi koji pripadaju KSS, a odlučili smo se da skup bude održan u Kraljevu u cilju da se obeležavanje izmesti van Beograda kako bi se prvomajska atmosfera prenela i na druge delove Srbije, ističe Cvetanović. Prema njegovim rečima, jedna od osnovnih poruka koja će nadležnima biti upućena sa tog prvomajskog okupljanja je zahtev za većim platama

– Pored toga zahtevamo i sigurnije oblike zapošljavanja, dakle da se prekine sa praksom potpisivanje kratkoročnih ugovora o radu i umesto toga sklapaju takvi ugovori koji bi radnicima garantovali sigurno zaposlenje i obezbeđivanje egzistencije njihovih porodica. Vrlo je važno i poboljšati uslove rada kako bi on za zaposlene bio bezbedan, u adekvatnim uslovima i dostojanstven. Takođe insistiraćemo na nastavku socijalnog dijaloga sa Vladom Srbije i poslodavcima u cilju poboljšanja životnog standarda i radničkih prava u Srbiji. Sve će to biti jasno definisane poruke koje će Konfederacija slobodnih sindikata sa svog prvomajskog skupa u Kraljevu uputiti državnom vrhu Srbije, kaže Cvetanović. Naš sagovornik ističe da KSS i dalje insistira na tome da joj konačno bude dodeljeno mesto u Socijalno ekonomskom savetu, telu u čijem sastavu su Vlada Srbije, poslodavačko udruženje i dva reprezentativna sindikata u Srbiji.

– Mi smo svojevremeno dokazali našu reprezentativnost. Ona je i zvanično potvrđena od strane organa vlasti i očekujemo da naša sindikalna centrala dobije mesto koje joj pripada i da u SES-u sa drugim socijalnim partnerima učestvuje u rešavanju krucijalnih pitanja. Naš ulazak SES još uvek opstruišu neke njegove članice, ali treba naglasiti da je saradnja sa socijalnim partnerima u Srbiji, kada je reč o KSS, znatno bolja nego što je to bio slučaj ranije. Našim ulaskom u SES, što nam shodno tome da smo dokazali našu reprezentativnost i pripada, znatno bi se poboljšao i olakšao socijalni dijalog u Srbiji. Bio bi znatno kvalitetniji i učinkovitiji nego što je to slučaj u ovom trenutku jer KSS zastupa interese velikog broja radnika zaposlenih u važnim javnim sektorima i drugim delatnostima u Srbiji, naglašava Cvetanović.

Inače, KSS u svojim redovima okuplja sindikate svih najvažnijih i najvećih javnih preduzeća u Srbiji poput Telekoma Srbija, Elektroprivrede Srbije, Elektromreže Srbije, Pošte Srbije, Železnice Srbije, Er Srbije, Javnog preduzeća Podzemne eksploatacije uglja, zatim u javnom, finansijskom ali i privatnom sektoru. U ovom trenutku KSS ima oko 200 hiljada članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari