Zaposleni na železnici najavljuju protest za 23. mart 1Foto: FoNet/ Kostadin Kamenov

Nezadovoljni zbog toga što iz kolektivnih ugovora železničkih preduzeća nisu izbačene odredbe zbog kojih je cena rada niža od propisane na republičkom nivou kao i zbog lošeg materijalnog položaja zaposlenih, reprezentativne sindikalne organizacije koje su odbile da potpišu kolektivni ugovor u utorak 23. marta organizovaće protest u Beogradu.

– Početak protesta će biti u 12 sati ispred zgrade Železnica Srbije. U slučaju da nadležni to odobre, nakon skupa ispred sedišta preduzeća prošetaćemo se do Vlade Srbije kako bi smo i tamo izrazili naše nezadovoljstvo. Planirano je da na skupu učestvuje 500 ljudi koliko je i dozvoljeno aktuelnim merama zbog epidemije korona virusa. U slučaju da se dozvoljeni broj učesnika na okupljanju smanji, mi ćemo to poštovati kao i sve tražene epidemiološke mere na samom skupu – kaže za Danas Zoran Vučković, predsednik Sindikata železničkog saobraćaja Srbije „Nezavisnost“.

Prema njegovim rečima, sindikati u protestu će u sredu, 17. marta, organizovati konferenciju za medije na kojoj će obavestiti javnost o razlozima svog okupljanja kao i o daljim potezima. Protest ispred sedišta Železnica Srbije organizovaće Savez sindikata železničara Srbije, Nezavisni sindikat železničara Srbije, Sindikat železničkog saobraćaja Srbije „Nezavisnost“, Sindikat „Srbija Kargo“ i Regionalno-granski sindikat železnice Srbije.

Podsećanja radi, ti sindikati su krajem februara najavili mogućnost održavanja protesta, štrajkova upozorenja i generalnog štrajka, te su i formirali Glavni štrajkački odbor koji koordinira sve protestne aktivnosti. Oni insistiraju na poštovanju zakonskog nivoa cene radnog časa od 183,93 dinara, koji mora biti ugrađen u Kolektivni ugovor zaposlenih u železničkim društvima. Sindikalci koji najavljuju štrajk ističu da su zarade velikog broja zaposlenih, čak oko 50 odsto njih, ispod iznosa minimalnih zarada koji je propisan na Socijalno-ekonomskom savetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari