ZSF: Srbija izgubila suverenitet u proizvodnji hrane 1Foto: Pixabay/Gavilla

Nevladina organizacija Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) ocenila je danas da je položaj malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača sve teži, jer država forsira velike proizvođače, a zbog prisustva velikog broja stranih investitora, Srbija je „izgubila suverenitet“ u proizvodnji hrane.

„U poslednjih 20 godina došlo je do velike koncentracije vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem i monopolizacije poljoprivredne proizvodnje. Država ovu oblast uredjuje u saglanosti sa interesima velikih privatnih agrokorporacija, a položaj domaćih malih i srednjih proizvodjača sve je teži. Strane kompanije povećavaju svoje prisustvo u poljoprivrednoj proizvodnji u Srbiji. Zbog ovakve državne strategije, Srbija je izgubila suverenitet u proizvodnji hrane“, ocenjuje se u saopštenju ZSF.

Dodaje se da „kapitaliste interesuje samo profit“, zatim da nisu zainteresovani za negativne ekološke efekte koje proizvodi masovna upotreba hemijskih sredstava, a na tržištu opstaju samo najveće kompanije dok se domaći proizvodjači suočavaju sa nelojalnom konkurencijom farmera iz Evropske unije koji dobijaju ogromne subvencije od EU, a tržište Srbije otvoreno je za njihove proizvode.

ZSF je ocenio da već više godina postoje zloupotrebe u izdavanju poljoprivrednog zemljišta koje je u vlasništvu države.

Najavili su da će tim povodom u petak, 6. decembra, biti održana tribina u „Klubu Dositej“ na Lesnini, u Zrenjaninu, s početkom u 19.00.

Skup se organizuje u okviru projekta Građanski aktivizam u Zrenjaninu koji je podržala Fondacija za otvoreno društvo Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari