Zvanični podaci o potrošnji struje i gasa dijametralno suprotni Vučićevim tvrdnjama 1Foto: Pixabay/Savransky

Iako predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da potrebe Srbije za gasom rastu „nekada 10, nekada 30 odsto“ zvanični statistički podaci ga gotovo u potpunosti demantuju.

Naime, podaci koje je izneo Vučić ne odgovaraju onima koje je u svojim godišnjim izveštajima objavila Agencija za energetiku Srbije.

Sporna je i predsednikova konstatacija da je potrošnja struje parametar „skoka standarda“ s obzirom na poznatu činjenicu da se veliki broj građana tokom zimske sezone greje na struju. Naime, životni standard u Srbiji je prilično nizak a cene grejanja na struju su među nižima što brojne potrošače motiviše da svoje stanove zagrevaju upravo na takav način.

Kada je reč o povećanju potrošnje struje, iako predsednik govori o tome da ona dostiže između 10 do 30 odsto, Strategijom razvoja energetike za period do 2025. godine prognoziran je rast potrošnje struje od svega jedan odsto godišnje.

Ukupna potrošnja električne energije u 2020, 2019. i 2018. godini bila je smanjena za 0,2 odsto u odnosu na 2017. Prema podacima Agencije za energetiku Srbije 2020. godine povećana je potrošnja u domaćinstvima za 2,8 odsto a smanjena u industriji, kod kupaca na srednjem naponu za 0,4 odsto i kod kupaca na niskom naponu za 5,8 odsto.

U 2019. godini potrošnja struje u domaćinstvima je smanjena za 0,6 odsto, a povećana je potrošnja u industriji, kod kupaca na srednjem naponu za 3,4 odsto. Godinu dana ranije potrošnja struje u domaćinstvima smanjena je za 2,9 odsto a povećana potrošnja u industriji, kod kupaca na srednjem nivou za tri odsto i kupaca na visokom naponu 3,5 odsto.

U 2017. godini ukupna potrošnja struje je povećana za 1,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Smanjena je potrošnja u domaćinstvima za 0,8 odsto, a povećana potrošnja u industriji, kod kupaca na srednjem nivou 4,8 odsto i kupaca na visokom naponu 8,2 odsto. Godinu dana ranije ukupna potrošnja struje je povećana za blizu jedan odsto. Takođe, smanjena je potrošnja u domaćinstvima za jedan odsto

U 2015. godini potrošnja struje je povećana za 3,1 odsto a 2014. je bila za 1,5 odsto manja od ostvarene u 2013. godini.

Kada je pak reč o gasu, potrošnja prirodnog gasa u 2020. godini je povećana za 6,7 odsto u odnosu na 2019. godinu. U 2019. godini pak potrošnja prirodnog gasa je smanjena za osam odsto u odnosu na 2018.

Potrošnja je porasla u domaćinstvima, ali je smanjena u industriji i za potrebe toplana. U 2018. godini prema podacima Agencije za energetiku potrošnja gasa je povećana za 0,5 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Jedina godina u kojoj se podaci predsednika Vučića i Agencije za energetiku poklapaju, bar kada je reč o gasu je 2017. kada je potrošnja gasa bila veća za 13 odsto nego 2016.

U 2016. godini potrošnja prirodnog gasa bila je za devet odsto veća nego prethodne. Potrošnja u industriji porasla je za 14 odsto, u domaćinstvima za 10 odsto a u toplanama opala za tri odsto. U 2015. godini potrošnja gasa je povećana za tri odsto a u 2014. potrošnja prirodnog gasa je bila za deset odsto manja nego u 2013. godini.

Ako se uporedno analiziraju podaci Agencije za energetiku i oni koje je izneo predsednik Vučić, lako se dolazi do zaključka da se teško može govoriti o skoku standarda života u Srbiji na osnovu potrošnje struje i gasa.

Podsećanja radi, tokom obilaska Hidroelektrane „Đerdap“ Vučić je između ostalog izjavio da potrebe Srbije za gasom i strujom rastu „nekada 10 odsto nekada 30 odsto u periodu od godinu, dve tri. „To je nagli skok standarda na koji moramo da odgovorimo“, istakao je tom prilikom Vučić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari