Rad ili znanje?

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

 1. Napokon nešto u svom domenu. I još kada bi autor malo promislio o tome kakav on doprinos daje za „visoki nivoi međusobnog poverenja, osećanja zajedništva i saradnje“.

  1. Naš osnovni problem je što mi Srbi previše volimo vlast, pa brzo stignemo do autokratije. Demokratija je u Srbiji postojala svega 12 godina do dolaska Naprednjaka. Zatim volimo više monarhiju od republike, pa bismo povratak kralja i njegove samovolje, a znamo kako su se na Zapadu obračunavali s kraljevima, i na kraju, patimo što nismo azijska država na granicama Rusije, dok skoro svaka azijska država koja se graniči sa Rusijom pati što nije evropska država.

 2. Ja sam mislio da će se uvaženi profesor oglasiti povodom neprestanog skrnavljenja i pljačkanja srpskih svetinja u Sarajevu, „kad ja tamo, a ono međutim…“. Kako bi mogao da priča o tome, a pljuje po Srbima, je li administratori? Vama ovo pišem.

  1. ko posece sume po srbiji, ko unistava i prlja reke po srbiji, gde pogibe 500 radnika u toku godine nego u srbiji, zar ti ljudi i nase sume i reke nisu srpske svetinje.

  2. Jednom je Zukurlic kod Marica rekao u Bosni je spaljeno 700 dzamija a ni jedna crkva .Mozda ste mislili na svetinje u CG koje skrnave Crnogorci

 3. Pohrli dragi decace u taj novi vrli svet, ne oklevaj ni casa, usreci ga, skini ove balkanske okove sa sebe i oslobodi se, neka pod protestanskim suncem procvetaju svi tvoji talenti, a nas, nedostojne tvoje pameti i neutesne tvojim odlaskom, ostavi da zvoncamo i zveckamo. Moje ce dusa, izvesno je, propatiti zbog tvog odlaska, ali tvoja sloboda je moj prioritet.
  I da, cestitam Alekseju na Nizozemskoj. Mora da mu je novi naziv Holandije lepo lego – ma samo sklizne niz grlo.

  1. Pa Živcana, ako nisi obaveštena, mladi i pametni odlaze svakodnevno. Ostaju oni koji Vučiću trebaju: da mnogo rmbače i da mnogo ne pitaju.

  2. Plus, … mocice da skida i lepi Wikipediju u svoje clanke, sa barem 3 ‘protestantska jezika’!

  3. Živčana, molim te. Malo manje drame, a malo više mozganja. Pošto su obrazovani i pismeni odgalopirali (ili će odgalopirati) daleko od nepismenih, zatucanih, egocentričnih, verom opsednutih a stvarnosti nesvesnih ljudi, mogla bi ti lagano odjahati na svom magarcu do obližnje škole ili biblioteke, da ti pametne čike i tete objasne da je Nizozemska (ili kako je njeni žitelji zovi, Nederlands, u prevodu niska zemlja) ispravan naziv ove države, dok je Holandija (Holland) samo jedan njen region. Ja ću u međuvremenu razmišljati kako se neko može diviti sopstvenom zveckanju, zvoncanju, i neumesnom glumatanju. Ali eto, tako izgleda vera bez razuma, pameti i kritičkog razmišljanja. Jadan Dositej Obradović, sve je bilo uzalud..

    1. Za pocetak prestani da pises ili to radi u Informeru. Da se odmorimo malo od tvojih nesuvislih polumisli.

   1. @Živčane pohvale ludosti

    Jedino nije jasno kako si ti tako „pametan i pismen“ ostao u Srbiji i nisi odgalopirao?
    Holandija je iz svojih razloga predlozila da se za njihovu drzavu koristi naziv Nederland odnosno The Neteherlands ali je dala i opciju da svaka drzava odluci sama o tome, te je tako Ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji dao izjavu da ce u Srbiji i dalje zvanicni naziv biti Holandija a ne Nizozemska. Koriscenje naziva Nizozemska je odraz palanackog hipsteraja i kompleksaskog izigravanje veceg katolika od Pape i nista vise od toga.

  4. @neurostenična
   Pa možda će i pohrliti, ako/kad jednog dana shvati da nema više kome da predaje, jer su mu svi studenti već otišli na taj dekadenti zapad. I onda ostavi vas retrogradne kvazi intelektualce da tapšete jedni druge po ramenu, svirate u diple i zvonite praporcima, i naravno bazirate svoju pismenost na proučavanju biblije. Jer kako biti odistinski republikanac pored takvog harizmatičnog, obrazovanog i nadasve poliglotskog monarha. I još nešto, što nije upućeno vama već svim slobodnomislećim srpskim dušama, koje možda pročitaju ovo; dame i gospodo, nemojte misliti da je ikada kasno otići iz vaše postojebine. Ove godine je vaša Krlj bio na šumi i posekao najveći drveće do sad. Šta li će poseći od sad…

  5. A što bi hrlio, jel zato što ne deli tvoje zatucane stavove, baš je o tebi pisao kada je konstatovao da su protestantska društva otvorena prema strancima, znači prema drugačijem, a ova naša, čiji si ti verni reprezent, očito nisu pa bi svakog s kim se ne slažu poslali negde van

   1. Gospodine MilanCe, ja vam se neću obraćati sa per tu, jer nismo zajedno ovce čuvali, mislim da ste to obavljali ipak sami. Za vašu informaciju, ja sam već odavno „van“, bar u geografskom kontekstu u odnosu na Srbiju. Moja poruka mojim istomišljenicima je da se ne plaše emigrirati pod „stare dane“, jer spasa ima uvek i nikad za to nije kasno, jer sam i ja emigrirao u poznim godinama. A što se tiče zatucanosti, to bih ostavio vama i vašim istomišljenicima, jer da imate iole zdrave pameti, razumeli biste iz prve moju poruku, te ne bi bilo potrebe da vam pojašnjavam istu.

   2. @MilanCem, Pecalbar

    Pomesao si taj svoj seoski poturica mentalni sklop/kompleks nize vrednosti sa otvorenoscu prema svetu. To su jako razlicite stvari.

 4. Danisig.
  Da nisi g.Kisjuhas napisao ovaj zadnji, potpuno besmisleni pasus, i da uopste nisi pominjao besmislice i ime A.Vucica, natpis bi vise vredio.

 5. Procitati STA JE o Luteru i protestantizmu pisao Erih From.
  „Bekstvo od slobode“ i „Covek za sebe“.

 6. Pomenuo si potrebu za primenom znanja I postenja u svakodnevnom zivotu medju Srbljem… Jao ti ga majci nesrecnice !

  1. @Doktor

   Jao, ko nam kaze, pripadnik naroda nasiroko poznat i po „postenju“ i po „znanju“,

 7. Trebalo je snage i kuraži ovako nešto napisati.
  Istina koja škodi bolja je od laži koja pomaže.
  Svaki vrenik se treba upitati:“Što nam se sve ovo i ovako dešava“.
  Ako smo ‘nebeski narod’ veliku cenu plaćamo za ulaznicu carstvo nebesko.

 8. U protestantizmu se ne radi o izboru izmedju rada i znanja vec o njihovoj povezanosti.Akcenat nije na pukom znanju vec na radu, disciplini i radnoj etici. Dokaz za ovu moju tvrdnju su Amerikanci koji su vecinski protestanti i ne mogu se pohvaliti visokim nivoom opsteg obrazovanja i znanja , ali sigurno imaju veci nivo prakticnog, upotrebljivog znanja. Naravno i vise radne discipline, profesionalnog morala, mogucnosti da sami, na osnovu svog rada ostvare americki san.Protestantska etika iskljucuje i zabranjuje mito, korupciju, prevaru, u poslu i u zivotu i protestanti to postuju, za razliku od katolika i pravoslavaca. Vucic kad govori o Veberu, misli iskljucivo na kult rada u protestantizmu koji treba i ovde negovati, sto je u redu, ali ne misli na strogu radnu etiku, koje se treba pridrzavati, jer napretka u drustvu nema bez morala.

  1. Ocigledno, jedino sto je Vucic prihvatio i shvatio iz Veberovog pisanja jeste da mora pronaci nacin da postane srpaki Martin Luter (kad je vec ‘Projekat Bravar’ propao …). Mozda uz pomoc Nemacke i Brisela?
   Onda ce sve biti lakse, ….

 9. Možerš ti Kišjuhase da pišeš koliko hoćeš ali jednu stvar si zaboravio. Da bi neko shvatio to što pišeš mora prvo da bude pismen. Tu ne stojimo tako loše barem statistički. Međutim, ono što je važnije je sposobnost da se razume pročitano. Tu smo nešto slabiji (optimista sam). Ali ono što je najvažnije je ž.e.lj.a. da se razume i prihvati to napisano. E, vidiš, mi tu želju, iliti potrebu, još uvek nemamo i sva je prilika da će tako i ostati. Možeš da gomilaš knjige, pa i čitaoce, koliko god hoćeš ali džaba sve to ako niko to što piše ne shvata i/ili ne želi da shvati. E tu kreće naša patologija. Šta je uzrok odbijanje tzv. novotarija (osim tehničkih). Meni se čini da uzrok za takvo ponašanje i pogled na svet ipak dolazi sa one tzv. verske strane. Šta to uči istočna crkva? Svaka promena je od đavola, tako kaže učenje i tako se i primenjuje već više od 1000 godina. Ikonoborci su u osmom veku ustali protiv toga ali ih je narod, i carica Irina, do nogu potukao. Istočno-pravoslavni narodi su do danas ostali isti i takvi će ostati zauvek. U Luterovom slučaju narod je stao uz reformu. U ikonoboračkom uz kontrareformu. Dakle ne znanje i pismenost nego VOLJA je ono što na kraju presuđuje.

  1. @Boža Otrov i slicni

   Kisjuhas se suzdrzao i napisao korektnu kolumnu posle duzeg vremena ali ti itebi slicn ne mozete bez tog palanackog, autosovinistickog mantranja?

 10. Ne čitam knjige i ne jedem krompir, zato što je crkva posvedočila da je to đavolja biljka. Pošto sam veliki vernik i čvrsto verujem u sve „crkvene istine“ što se mene tiče džaba je Dositej Obradović donosio krompir u Srbiju. Ne, ne zuji to meni u ušima već to meni zvone zvona i praporci u glavi.

 11. Što se teksta tiče, sve pohvale, ali problem su komentari i oni koji kritikuju, a nisu razumeli, ali tako uvek biva.
  Ne očekujem od zaljubljenika u Vučićevu pamet, da razumeju, ono što ni Vučić nije razumeo.

  1. @mirko

   Ono sto ovakvi kao ti ne kapiraju je da ste takvi kakvi ste braca blizanci sa „ljubiteljima Vuciceve pameti“, ma sta o sebi fantazirali.

 12. Kakav bre protestantizam. Suština je u američkoj slobodi i širini, odgovornosti i privatnom vlasništvu. Imaš svoje imanje, evo ti puška da ga štitiš, a tvoje je da radiš i dobaviš hranu za porodicu jer država to neće da ti da. Ko radi imaće, ko lenstvuje gladovaće.
  Sve to ne postoji u Evropi koja je duboko levičarska i gde privatna svojina ipak nije privatna nego malo više državna.
  Ali eto, sad kad je Amerika postala velesila puna kapitala i ideja, može se malo poraditi na levičarstvu Stoga imamo prodor feminizma i ostalih levičarskih i neradničkih ideologija u novo vreme.

  1. Profo malo netačno je: ko radi imaće… Grafit nepoznatog pesnika na limanu ( nepoznato da li je prekrečen, nisam više tamo) glasi:” ko uči znaće, ko krade imaće. “U sridu! Zato i nisam više tamo, nikakva šteta za liman ali eto.

 13. Kišjuhas (AK) se iz kolumne u kolumnu očajnički trudi da uzroke za važne fenomene, pojave, kretanja, traži u onome što je drugorazredno ili trećerazredno po uticaju, samo da ne bi nabasao na politički nekorektan teren i suštinske uzroke pojava. Imajući u vidu političku orijentaciju od AK neko može da sazna informacije ako ih ne zna ali nikako neće saznati prave uzroke događaja. Kroz svaki tekst npr.on mora da provuče ideološke postulate na kojima počiva njegov levo-liberalni svetogled, u ovom govori o otvorenosti prema strancima, ali treba znati da su najveći deo svoje istorije SAD bile relativno zatvorena zemlja i na različite načine su ograničavale ulaz u SAD, posebno prema nekim delovima sveta. SAD su se više otvorile tek sredinom 1960-ih i u široj analizi baš od tada počinje njihov evidentan pad (kada postaju kako su neki predviđali „nebulozni agregat stanovništva“), tako da je mnogo šta sasvim suprotno od AK ideoloških konstrukata i snoviđenja.

 14. Može biti, samo što su na tom istom zapadu naše crkve pune nedeljom ujutro, svakako su posećenije nego ovde. Može biti i da je veliki uspeh protestantskih država ipak bio zbog boljeg geografksog položaja koje im je donelo veći imperijalni domen (Španci i Portugalci su imali nesreću da su predaleko od evropskih dešavanja iako su bile imperijalne sile).

 15. “…protestantizam nije učinio samo to da razvijeni Zapad više rmbači i radi. Već i da mnogo više čita i piše…” Uparvo tako iskrivokolčeno shvatanje koriste izdavači. A ima ih mnogo, kao i knjižara, što znači ima i mnogo čitalaca. Jer su Srbi bukvalno shvatili, a i lakše im je da čitaju iz zabave, lažno nadajući se da će biti pametniji pa tako naći bolje zaposlenje ako čitaju. To koriste izdavači, a oni su i načitani i prekopismeni, ali karakterno pokvareni jer im to omogućava i od njih traži kapitalistički, tj banditski sistem, u kome se najbolje snalaze besprizorni a na vlasti. Što je tako lako ako su ljudi sujeverni, a to znači lenji, pa će poverovati najvećim lažovima koji svakodnevno su na mnogobrojne televizije i na prvim stranicama mngobronjih listova za idiote. A ostale stranice pune slatkih priča o životu prevaranata preko lake zabave, opet za idiote.
  Ako mislite da su krivi neobrazovani, grešite. Naprotiv, elita intelektualna je defektna. Zbog čega je Srbija vraćena za jedan vek unazat. Što je tako očigeldno kada je na nekadašnjem Trgu Mrksa i Engesla je najveći lažov i lopov – Nikola Pašić. Nadam se da ste pročitali, a kao da niste, knjigu Momčila Đorgovića, naslovljenu “Tragedija jednog naroda”, sa podnaslovom: “Šta ljude u Srbiji nagoni da rade protv sebe”. Knjiga daje odgovor na isto tako značajnu knjigu Latinke Perović, koju ste sigurno čitali, “Dominantna i neželjena elita”. A Pašiću uzor je najpismeniji i najnačitaniji Šešelj, uz njegovog učenika Vučića.
  Elita je slavila vraćanje Srbije unazat, tvrdeći da joj je nedostajala verska sloboda. A istina je da joj nedostaje viša svest koja takve ljude tera da rade, a ne da se mole Bogu. Lažeći sebe da če im pomoći bez rada, samo treba da se krste, i kada prođu pored crkve, a de nema ko da im kaže da tamo obitavaju i neradnici i lažovi.
  Ako ponovo dođete u kontakt sa Davidom, Prokićem ili Olenikom, kao tada kada ste bili kao jedan od predavača u sedištu njihovog Građanskog demokratskog foruma, potražite im moju knjigu “Jevanđelje po istini”, čija sadržina je ispred vremena u koje ubrzano nestaju Srbi i svi ostali koji su rođeni u Srbiji. Zato što srpska elita zaostaje morao sam da platim izdavanje, kao sve najbolje knjige.pa Ničeva “Tako je govorio Zaratustra “ Dobra knjiga zadovoljava ovaj uslov, što je moto moje knige:
  „Smatram da bi trebalo čitati samo takve knjige koje nas ujedaju i bodu. Ako nas knjiga koju čitamo ne budi udarcem pesnicom po glavi, zašto je onda čitamo? Da nas usreći? Zaboga, bili bismo srećni i da nema knjiga, a knjige koje nas usrećuju mogli bismo za nuždu pisati i sami. Ali potrebne su nam knjige koje na nas deluju poput nesreće koja nas jako boli, poput smrti osobe koju smo voleli više od sebe, kao da su nas odagnali u šumu, daleko od ljudi, kao samoubistvo, knjiga mora biti sekira za zamrzlo more u nama“, Franc Kafka
  Znači, sadržina knige treba da je dijagnoza ne samo za Srbiju, kao i rešenje za lečenje. Umesto “više čitanje i pisanje” raditi na sopstveno osvešćenje. A nije moguće u društvu gde je nepoželjno i opasano po život da si mudar i radan. Dvoje takvih, Zoran Đinđić i Oliver Ivanović streljni su. A znamo i ko. Još da imamo slobodnu državu za da ih privede pravdi.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Dijalog

Naslovna strana

26. januar 2022.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.