Kazna zbog zaražavanja koronom 1Foto: Luca Marziale / Danas

Gostujući na televiziji N1 Ranka Savić, predstavnica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, istakla je da iako se Srbija nalazi u epidemiji korona virusa ne postoji obaveza poslodavca da zaposlenom koji je oboleo od kovida 19 isplati pun iznos plate tokom korišćenja bolovanja.

Naime, odlukom Vlade Srbije takva obaveza je propisana samo za zaposlene u zdravstvu, školstvu, policiji i vojsci. Za one u drugim sektorima to ne važi već je kabinet premijerke Ane Brnabić doneo preporuku da poslodavci obolelima od korone tokom bolovanja isplate punu platu, ali koja nije obavezujuća. Prema rečima Ranke Savić, javni sektor u 99 odsto slučajeva isplaćuje bolovanje od 100 odsto a većina privatnika zakonski minimum u visini od 65 odsto od plate.

Isplatiti radniku obolelom od korone umanjenu zaradu zbog korišćenja bolovanja je nepravedno, nehumano a takođe doprinosi širenju zaraze. Nepravedno je zbog toga što korišćenje bolovanja usled kovida 19 ne predstavlja izbor zaposlenog već obavezu propisanu od strane nadležnih. Krizni štab je odredio da oboleli od kovida moraju da budu u izolaciji kako ne bi preneli virus drugima. Zbog toga je oboleli primoran da uzme bolovanje jer mu je na posao onemogućeno da ide.

Nehumano je radniku smanjiti platu usled bolovanja zbog korone jer mu se tako uskraćuju novčana sredstva potrebna za lečenje. Na kontrolu se ide tri do četiri dana nakon što je osoba zaražena. Ujutro se vadi krv a po rezultate krvne slike dolazi u popodnevnim satima. Tada obolelom lekar saopštava kakva je trenutna situacija i određuje mu novu kontrolu za tri do četiri dana. Na novoj kontroli sistem je isti, ujutro vađenje krvi a analiza doktora po odne. I tako sve dok postoji potreba za tim. Svi koji su preležali koronu znaju da je i najblaži oblik tog virusa daleko jači od gripa. To znači da je odlazak na pregled peške ili gradskim prevozom, naročito kada je hladno, nemoguća misija. Mora se ići sopstvenim kolima ili taksijem. To košta. Lekar propisuje šta je potrebno uzimati od terapije kako bi se virus savladao. Nešto od preparata može se dobiti uz recept a nešto ne. Za pobedu nad kovidom potrebni su i vitamini. Kvalitetni se ne mogu naći po ceni ispod 1.000 dinara.

S obzirom da u Srbiji veliki broj zaposlenih prima platu nižu od republičkog proseka koji iznosi 550 evra, mnogima je smanjenje zarade usled bolovanja neizdrživo. Shodno tome, neki bolesni odlaze na posao i tako šire zarazu.

Ne postoji nijedan opravdan razlog za to da tokom pandemije oboleli radnik ne prima pun iznos plate. Vlada Srbije je bila dužna da donese obavezujuću odluku o tome da se zaposlenom ne može umanjiti plata zbog toga što se razboleo od kovida. Ili da iz budžeta nadoknadi iznos do pune plate.

Nekorektan i neuviđajan odnos Vlade prema radnicima obolelim od korone još je jedan od brojnih primera da joj je obezbeđivanje profita krupnom kapitalu daleko važnije od dobrobiti građana naše zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.