Prodavci magle u Novom jutru 1Foto: Luca Marziale / Danas

U subotnjem izdanju emisije „Novo vikend jutro“ koju na televiziji Pink vodi Jovana Jeremić, čuvena po bizarnim izjavama i upadanju u reč sagovornicima, jedna od tema bila je hapšenje Zorice Damnjanović, zbog prevare tri osobe koje je oštetila za oko 415 hiljada evra. Lažno se predstavljajući kao „baba Persida“ i „vidovita Radenka“ ona je obmanjivala ljude da leči bolesti i skida crnu magiju tražeći od njih da joj daju novac.

Voditeljka i njeni gosti su kritički govorili o postupcima Zorice Damnjanović. Osuda nadrilekarke i vračare, koju su izrazili prisutni u studiju, je ispravna međutim potpuno je apsurdno i obesmišljavajuće to što svi oni veruju u crnu magiju i natprirodno.

U studiju su, pored Jovane Jeremić, sedeli novinar Marko Đedović, poznat po učešću u rijalitiju „Zadruga“, astrološkinja Vesna Rivas, vidovnjak Duško Đurđević „Dali“ i proročica Vesna Radomirović.

Razgovarajući na odabranu temu voditeljka i njeni gosti su gledaocima servirali teze o dejstvu vradžbina, uroka, crne i bele magije i razne druge gluposti.

Tako je „proročica“ Vesna Radomirović autoritativno izjavila da je „tačno da postoji crna magija“ kao i da ona poseduje „urođeni instinkt“ da proceni da li je osoba izložena njenom dejstvu tako što je pogleda u lice ili vidi njenu fotografiju.

„Vidovnjak“ Duško Đurđević „Dali“ utvrđuje pak da li je neko pod urokom na osnovu onoga šta se osobi dešava tokom liturgije u crkvi.

Preznojavanje, lupanje srca i malaksalost tokom slušanja molitve kao i često menjanje raspoloženja i razdražljivost su po njemu „dokaz“ da je neko pod uticajem vradžbine.

Astrološkinja Vesna Rivas je istakla da joj se u poslednjih nekoliko meseci javljaju ljudi „koji rade i trude se a ne mogu da sačuvaju novac dok učenici generacije imaju problem da upišu fakultete“.

Pouzdano procenjuje da tim osobama „neko drma kavez“ i kako bi im pomogla utvrđuje koja je to crna magija bačena na njih.

Marko Đedović, za koga nije poznato da li trenutno radi za neku redakciju, zna da je crna magija „sveprisutna na estradi“ kao i njene pripadnike koji idu kod vračara ali nije bio spreman da iznese njihova imena jer bi time sebi „stvorio probleme“.

Voditeljka je značajnim glasom istakla kako je “ Vuk Karadžić nosio amajliju načinjenu od čudotvornog raskovnika“. Istine radi, on nije nosio takvu amajliju već je u svom “ Srpskom riječniku“ pisao o „nekakvoj može biti izmišljenoj travi“ tog naziva.

S obzirom da se sadržaj koji afirmiše praznoverje ne može podvesti pod informativno-zabavni program, postavlja se pitanje zbog čega nema reakcije nadležnih u ovakvim slučajevima?

Zašto se sramno toleriše program koji gledaoce dovodi u zabludu da im prodavci magle mogu pomoći u rešavanju problema?

Reč je o nečemu što bi Regulatorno telo za elektronske medije moralo strogo da sankcioniše.

Na kraju treba reći i ovo. Ako zakoni u Srbiji, kojim slučajem, dozvoljavaju ovakve manifestacije opasnog šarlatanstva onda ih definitivno hitno treba promeniti!

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Prodavci magle u Novom jutru”

  1. Pozdrav Gojko, slazem se sa celim tekstom. Fun fact, dok sam citao ovu kolumnu (android app) u njoj je ubacena reklama za skidanje uroka 😀 i ranije sam video neku slicnu reklamu u Danasu. Jeste da reklame donose novac, ali ipak mislim da moraju i da se filtriraju, jer ovako izgleda smesno

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.