Šta "sme" stranac u srpskoj košarci? 1Foto: Radenko Topalović/Danas

Nakon što je jedan od najboljih košarkaša Partizana, Francuz Matijas Lesor, po okončanju „večitog derbija“ koji je njegov klub odigrao sa Crvenom zvezdom dva puta nasrnuo na protivničkog igrača Filipa Petruševa, oglasio se sportski direktor „crveno belih“ Milan Dozet komentarišući incident do koga je došlo.

On je tom prilikom izjavio: „Namerno je Lesor, koji je stranac, čim je isteklo vreme i utakmica se završila, udario Petruševa, koji je reprezentativac Srbije.“

Potom je i klub sa Malog Kalemegdana, u jednom od ukupno četiri svoja saopštenja na ovu temu, naglasio da je Lesor „gost na privremenom radu u Srbiji i Beogradu“.

Takođe, o napadu Lesora na Petruševa imao je šta da kaže i Zdravko Mladenović, predsednik opštine Batočina koji je na svom Tviter nalogu „apelovao“ na navijače Crvene zvezde „da se posle divljaštva stoke Lesora potrude da mu presedne svaki minut boravka u Beogradu“.

Iako sam vatreni i odani navijač Partizana, nemam nameru da branim nedolični nasrtaj Lesora na svog kolegu iz Crvene zvezde. Ma šta da je Petrušev prethodno uradio Lesoru, ponašanje igrača „crno-belih“ koje je usledilo bilo je ružno i nesportsko.

Međutim, potpuno je neprihvatljivo i skandalozno da niko od nadležnih nije reagovao na sramne izjave rukovodstva Crvene zvezde i predsednika opštine Batočina na račun Matijasa Lesora.

Šta je smisao toga što je Dozet izgovorio da je Lesor „stranac“ a u kontekstu s tim da je „Petrušev reprezentativac Srbije“? Da li to znači da Lesor sa takvim statusom u Beogradu nema pravo na nešto što bi pak imao neko ko je državljanin Srbije ili građanin naše zemlje po rođenju? Zbog čega Dozet naglašava da je Lesor „stranac“? Jel to znači da neko ko to nije ima pravo da uradi ono što zamera Lesoru?

Takođe, kakve veze sa nemilim događajem ima to što je Petrušev reprezentativac naše zemlje? Da li reprezentativci Srbije imaju veća prava i vredniji su od drugih ili bi po Dozetu problem bio manji da je Lesor napao nekog ko nije reprezentativac ili je recimo stranac? Sve su ovo pitanja na koja je sportski direktor KK Crvena zvezda Milan Dozet dužan da odgovori javnosti.

Šta znači tvrdnja izneta u saopštenju KK Crvena zvezda da je Lesor „gost na privremenom radu u Srbiji i Beogradu“? Da li to znači da on kao takav ima veću krivičnu ili moralnu odgovornost od nekog ko to nije? Da li ima manja prava od građana Srbije samo zato što je ovde „gost“?

I na kraju, s kojim pravom predsednik opštine Batočina poziva na linč Matijasa Lesora? To što je uradio je, narodski rečeno, „dno dna“ i zaslužuje da momentalno podnese ostavku na funkciju koju obavlja.

Uveren sam da je neko ko nije po volji vlasti reagovao poput Mladenovića istog trenutka postao bi tema njenih kao i kritika njoj naklonjenih medija. S obzirom da to nije slučaj, vlast ćuti. Ipak, u obavezi je da se oglasi bar zbog toga što orkestrirana hajka na stranog državljanina može da stvori diplomatske probleme našoj zemlji.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.