Pobeđeni pobednici 1Foto: Zoran Raš

Tog 9. maja, na Dan pobede nad fašizmom, revizionisti, ratni huškači, mrsci, haški osuđenici, sve pričajući o friziranju istorije, besprizorno su falsifikovali „moralno političku vertikalu“ XX veka – antifašizam, prisvajajući pobedu u Drugom svetskom ratu kao svoju zaslugu, uredno preskačući Jugoslaviju, Narodnooslobodilačku i partizansku vojsku, vrhovnog komandanta i predsednika JB Tita.

Ispade, bre, da nisu ni postojali, a da su Srbiju oslobodili Rusi i Srbi. Takvo zanemarivanje i laganje povesti sebi ne može da priušti ni Putin koji je na Crvenom trgu pominjao Sovjetski Savez i sve narode koji su učestvovali u Hitlerovom slomu. Ovde, međutim, nacionalizam, kao nova antikomunistička paradigma okupljanja, koja negira jugoslovensku multietničku državu, uslovio je i njen raspad. Odbacivanjem „neprirodne države “ došlo se do osporavanja svih elemenata zajedništva i selektivnog biranja samo onog što je ekskluzivno nacionalno, vrlo često na providan i nelogičan način. Odbacujući Jugoslaviju kao tamnicu srpskog naroda a istovremeno tvrdeći da su samo Srbi bili Jugosloveni i negiranje antifašizma kod svih drugih naroda. „Niko nije tako odlučno rekao ne Hitleru“, parafraza, Vučićeva recitacija na svečanoj akademiji.

Vladajuća elita pokušava da antifašizam prikaže kao rezultat sopstvenih liberalnih i demokratskih načela. Antifašizam, kao nekakav nužni spoljni ukras, mada se njegovim zanemarivanjem nije proslavila ni Evropa, potpuno je ispražnjen od sadržaja, a ovi klinci koji uče falsifikat istorije nemaju blage veze i zato bez imalo mozga u glavi mogu da skrnave spomenike narodnih heroja na Kalemegdanu ili crtaju kukaste krstove po muralu pokojnog Đoleta Balaševića ili urlaju nož žica Srebrenica… Kako neko reče, aktuelna elita je pohlepu, korupciju, ksenofobiju učinila ne samo prihvatljivom, već i mračnom modom. Nova konstrukcija identiteta „srpskog sveta“, sve dublje revidira istoriju, prvi je rehabilitovan Draža Mihailović, onda Milan Nedić, pevaju se koračnice koje je obožavao i koristio LJotić!

„Hej RTS! Sinoć ste uvredili uspomenu na sve poginule za SLOBODU ove zemlje! Uvredili ste sve one koji su se odrekli mladosti da biste ih vi „slavili“ uz zločinca LJOTIĆA! Uvredili ste nas, njihove potomke, i svoju zemlju. KOSTI IM SE PREVRĆU U GROBU! Ovo se ne zaboravlja!“ Glasi jedna od mnogobrojnih poruka na društvenim mrežama.

Rukovodstvo RTS ne samo da neće biti smenjeno, zbog LJotića u prenosu, kako je neko tražio, nego će uknjižiti poen od ekstremnih desničara koji su bukvalno zarobili javni prostor!

Pobednici Drugog svetskog rata su pobeđeni! Baš kao što su najbolje koji su stvarali Jugoslaviju, srušili, unizili ovi sadašnji najgori! Ne samo, nažalost, u Srbiji, već celom regionu, manipuliše se žrtvama, zaobilazi istina od Blajburga do Jasenovca, Hrtkovaca, Srebrenice, Oluje….

Hitler je bio tipičan kapitalistički primerak razvoja, eksploatacije i mašinerije ubijanja ljudi!

I, naravno, da se postavlja pitanje kako je moguće da najveći zločinac u istoriji čovečanstva ostane simbol zla, a da se njegovi kolaboracionisti i kvislinzi rehabilituju? Jednostavno! Time se peru sopstvene prljave ratne biografije, a mržnja prema partizanskom pokretu, kako je primetila Olivera Milosavljević, prikazuje se samo kao ideološki spor. Da nije bilo toliko miliona žrtava možda bi i prošlo.

Gradeći mit na falsifikatu, falsifikovani grade mit o sebi!

Majci Srbiji mora da se doda otac, pa braća i sestre, pa prvi domaćin nacije „evo ovo je kost vaše kosti, krv vaše krvi, „zora puca biće srpskog dana“…

Još samo čekam da se u sličnoj propagandi i sličnim sloganom obrati i aktuelni naprednjački predsednik države, koji se hvali, kudi, ali i moli: „pomozite mi, tako vam mleka srpskog“, „ako smo Srbi, ako smo ljudi“…

Da nije bilo toliko žrtava , velim, možda bi i moglo! A sasvim sam sigurna da dolazi vreme da se planeta okupi oko novih, pravednijih i humanih ideja!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Pobeđeni pobednici”

 1. Super komentar. Ne cudi me jer ga ,po mojoj proceni, piše jedan od najboljih novinara u danasnjoj mojoj zemlji

 2. Jugoslaviju su oslobodili: Sovjeti, JA(uglavnom Srbi ali ne isključivo) i Bugari. Bugari su išli isred Sovjeta, koristili su ih kao topovsko meso.

  • Koga Rusi i Srbi oslobode, toga mučenika bolje da majka nije ni zametnula. Pa jos ako im se Bugari priključe, pakao je letovalište! E, Bozo, bozo, kud si zabasao..

  • Nas su iskljucivo Srbi oslobodili, na celu sa Vucic-Seselj-Nikolic herojima. Svi si se borili protiv Fasizma, videcete u novijoj istoriji. I Palma je bio tu, kurir, bacao bombe po bunke- bunge neprijateljima !

 3. Kalasturo komunisticka. Evropska Unija trazi odricanje od komunizma. Sve i da je tacno da su se partizani borili protiv nacista potonja ubistva nevinih oduzimaju im pravo da na tome vuku ilakav kredit.

  • Tacno, komujisti su bili zlo. Ali su bili cvrcke prema srpskim fasistima tada i danas. Maljevic jevu pravu, mi smo genocidna pastva.

  • Primitivno, prosto neznalački. A što uopšte čitaš Danas… Da ne pitam ako imamo famozne „komuniste“ koji su nekad valjda vladali, ko danas vlada i kakvi su ovi današnji („kapitalisti“ možda) … ili je još popularnije „presvučeni komunisti“ Kakva lakoća primitivizma i gluposti

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.