AMBER alert - protiv vas i vaše dece 1Foto: Radenko Topalović

Leškarim i pratim šta rade životinje na Instagramu, kad neko deli apel za hitno donošenje Zakona AMBER alert u Srbiji.

Nisam ni trepnuo, a isti apel podelio je još neko.

Munjevitom brzinom, kako to u ovakvim kampanjama biva, korisnici društvenih mreža delili su isti apel, sve dok apel nije postao masovni zahtev, a onaj ko nije podlegao kolektivnom pritisku našao se u opasnosti da bude žigosan kao saučesnik u svim budućim kidnapovanjima dece.

Bilo je javnih ličnosti, aktivista, pa i opozicionih političara koji su bez razmišljanja ovo delili – popularno je da se deli, ne može da škodi. Otmica deteta – loša, zakon o kom ništa ne znam – dobar. Kad se u ovom čemeru svi odjednom napale na nešto, meni to smrdi na podvalu. Još jače smrdi ako se kao faktor pritiska na javnost koriste deca.

Usred masovne histerije, dr pravnih nauka i kriminološkinja, Aleksandra Bulatović, u ovom istom listu izdvojila je svoje mišljenje od rulje (https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/kampanja-amber-alert-nije-dobra-ideja/). Zasipajući nas činjenicama o (ne)efikasnosti AMBER alerta, upozorila je da se ovakvi zakoni ne donose kao rezultat režiranog pritiska javnosti, već na osnovu temeljne bezbednosne analize.

Tastatura ratnici i novopečeni AMBER fanatici su dr Bulatović zbog ovog teksta masovno izvređali, čak su je nazivali i kidnaperkom. Aleksandra je dobila i diskretna upozorenja da ne talasa previše, da se neko moćan ne naljuti, što ju je samo dodatno inspirisalo.

Dok je dr Bulatović pisala drugi tekst za Danas, na istu temu, sa dodatnim pojašnjenjima, smatrajući da će zakon poslužiti režimu za grubo kršenje ljudskih prava (https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/amber-alert-je-izgovor-za-dodatno-uskracivanje-prava/ ), dobili smo (ne)očekivanu pomoć za tumačenje ovog slučaja.

Ministar policije Bratislav Gašić izjavio je da Zakon AMBER alert mora odmah biti izglasan, inače nam kidnapovaše svu decu! „Srećom“, tu je sistem za masovni video-nadzor građana, koji će prepoznati vašu facu gde god da se pojavi. Nemate čega da se bojite, osim ako niste kidnaper ili ako ne pokušate da pružite otpor nasilju države nad građanima.

Dakle: najpre se digne lažna bezbednosna uzbuna na društvenim mrežama, onda država posluša narodni vapaj, pa Skupština izglasa AMBER alert, posle čega će vlast znati sve o svakoj sekundi vašeg života. Naravno, neko će biti i finansijski dobar – konkretno onaj koga država angažuje za popisivanje AMBER alarma.

Neustrašiva Aleksandra Bulatović reagovala je odmah. Jedina. Koristeći naučni autoritet i činjenice kojima suvereno vlada, dala je sve od sebe da vas odbrani od planirane apsolutne prismotre. Ne samo vas, nego i vašu decu. U vaše ime, na ovom mestu ću joj se zahvaliti, a vi obećajte da ćete pročitati njene tekstove.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari