Gde vam je konjica? 1Foto: Miroslav Dragojević

Ana Brnabić, da li slepa od straha posle zapadnog ribanja, ili naprosto pokvarena, izjavila je da u subotu nije bilo većih incidenata. Vulin, da li lud ili pokvaren, izjavio je da se u subotu pokazalo da imamo državu.

Dok su se učesnici Prajda, kao ovce u toru, guzili ispred Ustavnog suda, opkoljeni policijom, kod hrama Svetog Save i na Autokomandi, potpuno neometano okupili su se protivnici ove manifestacije, spremni da „ubiju pedera“, ako ga se dokopaju, a može i novinara, ako „peder“ nije pri ruci. Ova okupljanja omladine u crnom, potpuno ili delimično maskirane, te naoružane šipkama, prošla su bez prisustva policije.

Tek kad su fino i bez muke pošli u krvavi pohod, tad se pojavio i MUP. Nekoliko džipova interventne nabilo se kod Veterinarskog fakulteta, uz jedan kilavi kordon. Onda su „naša deca“ krenula da dejstvuju. Zahvaljujući snimcima s mobilnih telefona iz okolnih stanova, videli smo kakav je to juriš bio. Pucali su topovski udari, letele su baklje, džipovi su, kao usplahireni indijski cirkuski slonovi jurcali tamo – amo, malo po šinama, malo kroz „našu decu“…

…ali „deca“ se nisu dala. Pošto nije bilo vodenih topova, konjice, bornih kola, niti drugog ozbiljnijeg sredstva za suzbijanje razularene rulje iz arsenala, koji smo mogli videti u julu, 2020, kad je trebalo batinati žene i pravu decu, policajci su ostavljeni sami sebi, da se po jakom vetru bezuspešno frljaju suzavcem, a kad su „naša deca“ nastavila juriš, onda su bogami povadili pištolje, te iz njih pucali u vazduh bojevom ili gumenom municijom, nikada nećemo saznati.

Kako se sve završilo, pojma nemamo, jer su novinarima, kako policija, tako huligani (pogledati slučaj „Iživljavanje nad Tanjugom kod Hrama“) zabranili pristup, a kod autokomande nema stambenih zgrada odakle su mogli da nastanu snimci mobilnim telefonima.

Kad se zna da je sve što se u subotu dešavalo koordinisano iz jedne lude glave, te da su maskirani huligani sa šipkama neformalni deo državnog represivnog aparata, „događanje“ kod Veterinarskog mogli bismo da shvatimo i kao neku vrstu pokazne vežbe, za koju „žrtvovani“ policajci možda čak i nisu znali.

Docnije, dok je policija izuvala maloletnike kod Predsedništva i maltretirala novinara FoNeta Davora Lukača, huligani su posle žurke na Tašu sačekali goste Europrajda iz Albanije (kud baš njih) i isprebijali ih.

U jednom trenutku pojavila se informacija da je pripadnik interventne u životnoj opasnosti, jer ima prelom lobanje, ali se ta informacija preko noći pretvorila u informaciju da su dva policajca lakše povređena. Od ostalih „rezultata“, izdvajamo: 5500 policajaca na ulicama, 64 uhapšena, Antonije, Prajd, Hil, Čeda, Čanak, formula 1 i Vučić, koji je pobegao u Njujork četiri dana pre sednice UN. Voli knjižare noću, jebiga.
Državu nemate. Sami se branite.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.