Za izbornu krađu krivi su opozicija i nezavisni mediji 1Foto: Luca Marziale

Najvažnije zamerke i preporuke iz izveštaja ODIHR o decembarskim izborima u Srbiji odnose se na opoziciju i na medije Junajted grupe.

Opozicija nema dovoljno žena u svojim stranačkim organima, konstatovala je premijerka Srbije Ana Branbić na konferenciji za novinare, tumačeći preporuke koje ODIHR ispostavio Vladi Srbije i javnosti.

Među ključnim zamerkama o izbornim malverzacijama, navedenim u ovom izveštaju, prema tumačenju premijerke Srbije, jedna se odnosi i na medije – N1, Nova i Danas – kojima uopšte nije stalo do javnog interesa, tvrdi Ana Brnabić, zato što su objavili izveštaj ODIHR pre nego što je to učinila sama organizacija.

Naime, premijerka Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić optužila je medije da su dan ranije objavili delove iz izveštaja ODIHR o izborima u Srbiji kako bi „nastavili da kreiraju lažni narativ“ o izbornoj krađi.

Time je ona, kako je rekla, bila primorana, požalila se, da se obrati javnosti i pre nego što je izveštaj ODIHR-a zvanično objavljen.

„To se do sada nikada ni u jednoj zemlji nije desilo i pokazuje ozbiljno nepoštovanje prema finalnom izveštaju ODIHR-a, ali dobro je da (u ODIHR-u) vide sa čime se suočavamo“, navela je Brnabić.

Branila se premijerka ovim rečima od opozcije.

Finalni izveštaj, razume se, prema njenim rečima, „stavlja tačku na sve laži i sve besmislice o krađi izbora.“

Niko nije ni očekivao da će publika Ane Brnabić i njenog šefa, koji kontroliše gotovo ceo medijski prostor i prodor informacija do građanki i građana, pod autokratskom vlašću, najsiromašnijih na evropskom tlu, zaista i pročitati izveštaj ODIHR, odnosno da imaju pristup medijima koji nisu skloni da izmišljaju i izvrću činjenice.

Ona to, jasno je, vrlo dobro zna.

Tumačila ga je danas na konferenciji za novinare duže od jednog sata. Nije bila mnogo raspoložena za pitanja novinara, koji su je pažljvo slušali sve vreme. Dva, tri pitanja, najviše, rekla je.

A, šta je još rekla premijerka Srbije čija stranka je označena u izveštaju ODIHR kao lopovska na izbrima?

O izveštaju koji je naznačio naveliko izbornu krađu, malverzacije, zloupotrebu aktuelne vlasti u Srbiji na izborima u decembru prošle godine, ona je posebno naglasila da je izveštaj ODIHR-a o izborima „neuporedivo objektivniji od izveštaja nekih drugih međunarodnih institucija“ koje je optužila da su iskoristile postizborni period da „vode političku kampanju protiv Srbije“, zarad, kako je rekla, „nekih drugih geopolitičkih interesa“.

Takav govor odnosi se na optužbe koje unazad već dva meseca iznose predstavnici Srpske napredne stranke i njihov šef Aleksandra Vučića da je opozicija koja je inicirala i izdejstvovala Rezoluciju Evropskog parlamenta, po mnogim tumačenjima, nimalo različitu od izveštaja ODIHR, zapravo saradnik Aljbina Kurtija i da želi da odvede državu u propast, preda je u ruke „albanskim teroristima i uzurpatorima“.

Da su oni ološi i izdajice srpskih nacionalnih interesa, da ukazivanjem na izbornu krađu prave štetu građankama i građanima Srbije tako što ih štite od kradljivaca glasova, odnosno nasilnika, korumpiranih vlastodršca, sa teretom ratnohuškačke politike koja je tokom devedesetih toliko ljudi sahranila i osiromašila…

Osvrnimo se šta piše u izveštaju ODIHR koji je za Anu Brnabić stavio tačku na tvrdnje o izbornoj krađi.

U izveštaju ODIHR o izborima u Srbiji 17. decembra 2023. ističe se da je neophodno pokrenuti zakonodavne promene pre sledećih izbora kroz inkluzivni konsultativni proces izgrađen na širokom političkom konsenzusu. Ukazuje se da su posmatrači primetili česte gužve i proceduralne nedoslednosti na izborni dan, ističući potrebu za adekvatnom obukom. Primećeni su i, kako se navodi, slučajevi ozbiljnih nepravilnosti, uključujući kupovinu glasova i ubacivanje glasačkih listića u kutije. Dodaje se da su mere za obezbeđivanje tajnosti glasanja bile nedovoljne, što je u suprotnosti sa prethodnim preporukama ODIHR.

Posmatrači su primetili i brojne primere grupnog glasanja, slučajeve neprimerenog uticaja i neovlašćenog praćenja glasača, kao i fotografisanje listića.

I, tako redom…

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari