Ne dajte šajkače 1Foto: Stanislav Milojković

Takvi smo mi Srbi: ne samo da ne damo naše svetinje, mi ne damo ni naš ajvar, a upravo je na ajvar – jedan od temelja srpskog identiteta – nasrnula Dua Lipa, po zanimanju britanska pevaljka, vrlo nezgodnog porekla – albanskog.

Rečena, dakle, Lipa je u nekoj zabavnoj TV emisiji britanskim gurmanima nahvalila „albanski ajvar“, čak je pokazala i teglu na čijoj je etiketi lepo pisalo da je ajvar leskovački, što je u Beogradskom Kitaj Gorodu momentalno shvaćeno kao proširenje velikpoalbanskih teritorijalnih pretenzija i na Jablanički okrug, pa je promptno data uzbuna.

Iz istog razloga zbog koga su batutlije onomad stale u odbranu srpskog virusa – dakle da ne bi dobili po pičci „odozgo“ – RTS na čelu s VD Bujketom je stao na branik srpskog ajvara praveći pitanje – „kako će Beograd da odgovori“. Imam predlog – da kikiriki, semenke i leblebije proglasi srpskim grickalicama, ja rekoh, pa ako me se sete za Dan državnosti, setiće se.

Da je pevaljka (bilo koja) nešto odvalila, to je vest tipa „pas ujeo čoveka“, ali to što je Epl u najozbiljnije razmatranje uzeo mogućnost da posluša pevaljku i na mapu uturi #Veliku Albaniju“ – jeste vest tipa „pas ujeo čoveka“.

Svet spada na sve niže i niže grane. Pevaljke, fakat, nikada nisu bile daleko od politike i političara, ali uloga im je, da kažemo, bila epizodnija. Njihov domet je bio da nešto otpevaju na uvce, da potom budu nagužene, nagrađene najlon čarapama ili bočicom mirisa i potom šutnute u dupe. Danas smo došli do toga da prekrajaju mapu sveta i kroje kapu velikim kompanijama.

Bojim se da nije daleko dan kad će presudan uticaj na međunarodne odnose imati stanične kurve. Možda će tada svet biti bolji, tko zna?

Pravo na lupetanje i bulažnjenje je jedno od temeljnih ljudskih prava, kome, uzgred, mnogo bolje ide nego, recimo, „pravu na posao“, ali to sveto pravo na čijem braniku stojimo kano klisurine, nije obaveza da lupetanja i bulažnjenja budu shvaćena ozbiljno.

U Srbiji je to, međutim, radna obaveza. Te obaveze su se, koliko se obavestih (za sada) prihvatile uglavnom Lipine kolege i koleginice, pjevači i pevaljke. Osim ako nešto nisam propustio, spoljni – tačnije preispoljni – Dačić za sada ćuti, a nije se oglasio ni Vrhovni Zaštitnik svega što je srpsko i srpskog roda, Vučić. Ajvaru se crno piše.

Kurir je kontaktirao i „neke Leskovčane, iz grada najpoznatijeg po ajvaru“.

„Pošto planiraju da oduzmu Kosovo, ne bi me čudilo da imaju u planu da nam uzmu i južni deo Srbije, Leskovac, Vranje. Ne bi me čudilo da i šajkaču počnu da prisvajaju kao svoju“ – blagoizjavila je određena Kaća Živković. Ajvar je dakle pao. Čuvajte šajkače kao zenicu oka svog.