Samo po zakonu 1Foto: Luca Marziale / Danas

Nekada je večiti derbi zaista bio najveći praznik srpskog fudbala, danas je to samo otrcana fraza.

Ovaj predstojeći u sredu će se igrati i bez navijača – to je epilog divljanja „navijača“ Partizana ne utakmici protiv Čukaričkog. Mnogi smatraju da je to kulminacija borbe „navijača“ protiv rukovodstva kluba.

Takođe su se mnogi prisetili sličnih dešavanja iz 2007. godina kada su navijači Partizana (uglavnom mirno) protestvovali protiv rukovodstva kluba.

Bojkotovali su utakmice, okupljali ispred stadiona vikali Zečeviću i Bjekoviću da su lopovi… Nosili pogrebni krst sa Zečevićem imenom ali niko ih nije fizički ugrožavao. Sećam se da sam u to vreme viđao Zeku na Kalenić pijaci, ili u šetnji u kraju (blizu osnovne škole Siniša Nikolajević) bez pratnje telohranitelja.

Navijači su „pobedili“, Bjeković i Zečević su podneli ostavke (kao i Upravni odbor) i – došli su još gori. Ali, to je neka druga tema, danas ćemo se zadržati kod „navijača“. Imaju navijači pravo da zvižde, da viču „Vučiću pederu“, „Vazura lopove“,…ali nemaju pravo da uništavaju imovinu, ugrožavaju bezbednost aktera sportske priredbe, da fizički nasrću na policiju…

Kada bi se onaj koji priznaje da ne može da stane na put „navijačima“ manje mešao u rad policije i pravosuđa siguran sam da huligani ne bi predstavljali nikakav problem.

Treba „samo“ poštovati zakon.

„Ko napadne policajca, sudiju, tužioca, javnog beležnika ili inspektora neke inspekcije biće osuđen najmanje na godinu dana, a najviše na 12 godina“, piše između ostalog u Krivičnom zakonu.

U Zakonu o sprečavanju nasilja na sportskim preredbama, između ostalog, piše: Kaznom zatvora od trideset do šezdeset dana i novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

1) baca predmete na sportski teren ili u gledalište (član 4. tačka

2); 1a) fizički napada učesnike na sportskoj priredbi ili učestvuje u fizičkom obračunu na sportskoj priredbi (član 4. tačka 1)… Da država zaista želi da se „obračuna“ sa huliganima ima sada idealnu priliku. Policija je privela dvadesetak osoba (njima i sudijama „od ranije poznatih lica“). Među privedenim i uhapšenim nema lekara, pravnika, mašinbravara, studenata… već su to po praavilu likovi „od ranije poznati“.

Kada se „margarin“ ne bi mešao u rad policije i sudstva i kada bi oni koji ne poštuju Zakon zbog toga i bili adekvatno kažnjeni onda… Onda bi možda i (bar) polovina NAVIJAČA iz Arene došlo i u Humsku 1 da bodri svoje ljubimce.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari