Novogradnja u Surčinu 1Foto: Luca Marziale / Danas

Bićemo ovih dana svedoci jednog velikog fudbalskog takmičenja, s godinom kašnjenja igra se Prvenstvo Evrope u fudbalu.

Posredstvom fotografija bili smo svedoci i kako izgleda tih 11 stadiona na kojima će se igrati utakmice, bićemo to i putem TV prenosa svakodnevno.

Sa aspekta srpskog fudbalskog fana, to i nisu stadioni, već „spejs šatlovi“, virtuelne građevine, nešto nedokučivo i daleko.

Bili smo pre šest-sedam dana svedoci i izjave direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića da taj klub planira selidbu, ako ne stadiona, a ono kompletnog kluba u Surčin, gde bi bio napravljen trening centar sa sve komercijalnim sadržajima.

Ovde, na najskupljoj lokaciji u gradu, po njegovim rečima, Zvezda nema ništa osim visokog poreza koji plaća državi , a nema ni mogućnost širenja, niti adaptacije postojećeg „Rajka Mitića“.

Te da je pri kraju pregovora za kupovinu 20 hektara zemljišta nedaleko od beogradskog aerodroma, gde bi klub stvorio sebi kuću po svetskim standardima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još pre nekoliko godina najavio izgradnju Nacionalnog stadiona, pokrenuo „stadionsku groznicu“ koju je svako malo pohranjivao kad bi osetio potrebu da fudbalskom plebsu pokaže kako na njega nije zaboravio.

U međuvremenu se saznalo i da će taj stadion biti lociran u Surčinu, navedeno je još mnogo „futurističkih“ razloga uz postojanje aerodroma u blizini, ali do javnosti ni do dan danas nije doprlo da se u tom pravcu napravio ijedan proceduralni korak, osim navodno rešenog tendera za ispitivanje tendera.

O ceni, koja se menjala „iz minuta u minut“, komercijalnoj isplativosti, rokovima i sličnim sitnicama, javno se ne zna još ništa. Do sledeće prilike kad će to biti bitan šraf u nekoj od kampanja, možda već za beogradske izbore.

Motivi Zvezdana Terzića, koji je ipak samo direktor Zvezde a za takve odluke morala bi da postoji ozbiljna procedura, da najavi tako šturo onoliko ambicioznu, veliku i skupu stvar, nisu poznati.

O detaljima kao što je cena, ko će i kako to platiti, koliko će izgradnja trajati, naravno ni reči. U situaciji kad je klub u dugovima, kolikim, saznamo obično tek kad revizor radi godišnji posao.

Biće da je to i Terzić u nekoj kampanji, svojoj ili zajedničkoj, ili mu se svidelo kako to drugi rade, pa je i on pokušao. Za svaki slučaj, ni Surčin nije promenio.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Novogradnja u Surčinu”

  1. Nama treba pod hitno jedan svetski stadion, sramota je ono što imamo u sred grada.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.