Nagrada "Lazar Trifunović" Slađani Varagić, priznanje DIUS Sonji Jankov 1Foto: Stanislav Milojković

Nagrada „Lazar Trifunović“ za 2021. koja se dodeljuje za likovnu kritiku i teorijsko razmatranje savremene vizuelne umetnosti u štampanim i elektronskim medijima pripala je Slađani Petrović Varagić, i dok je priznanje DIUS koje se dodeljuje za najbolju autorsku izložbu priređenu u prethodnoj godini dobila Sonja Jankov za izložbu (De)konstrukcije prostora: Arhitektura drugim sredstvima, održane u Kulturnom centru Pančeva, u periodu od 2. decembra 2020. do 2. januara 2021. godine.

Žiri u sastavu: Ana Ereš, Stevan Vuković i Darka Radosavljević Vasiljević većinom glasova doneo je odluku da nagradu „Lazar Trifunović“ dodeli Slađani Petrović Varagić, istoričarki umetnosti, kustoskinji i istraživačici u polju savremene vizuelne umetnosti, za autorski osmišljen i kritički intoniran video serijal posvećen 58. Oktobarskom salonu, koji je objavljen u četiri segmenta između 31. avgusta i 2. novembra 2021, a realizovan je u okviru šireg projekta „Kritika na delu“.

Žiri za dodelu Priznanja DIUS (Društva istoričara umetnosti Srbije) radio je u sastavu: istoričara umetnosti i kustosa Maide Gruden, Saše Janjića i Nele Tonković.

Nagrade će laureatkinjama biti uručene 14. januara u Kulturnom centru Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari