Stihovi Džordža Gordona Bajrona na filmu 1Foto: Promo

Predavanje i razgovor sa analizom isečaka iz filmova iz ciklusa: Izvođenje poezije na filmu, na temu “Stihovi Džordža Gordona Bajrona” biće održano 20. januara u Velikoj sali SKC-a.

Predavači će biti Tijana Savatić i Stevan Vuković.

– Misteriozna noć u Bajronovoj vili „Diodati“, blizu Ženevskog jezera, tokom koje su Persi Šeli, Meli Godvin Vultonskraft, njena polusestra Kler Klermon, Bajron i njegov lični lekar Polidori, leta 1816. prizivali svoje najintimnije strahove, da bi se tada, u toj situaciji, javili i začeli narativi „Frankenštajna“ Meri Godvin Vulstonkraft, objavljenog 1818. i Polidorijevog „Vampira“, odštampanog 1819, najčešća je tema filmskih narativa koji se tiču života Džordža Gordona Bajona – ukazano je povodom predavanja.

Istaknuto je i to da je tema detaljno obrađena i u filmovima „Gotik“ Kena Rasela, iz 1986, „Veslajući s vetrom“ Gonzala Suareza iz 1988, i „Ukleto leto“ Ivana Pasera iz iste godine.

Kako je navedeno, obradili su ga i biografski filmovi „Meri Šeli“ Haife Al-Mansur iz 2017. i „Lejdi Karolina Lamb“, Roberta Bolta iz 1972, kao i epizoda osma iz sezone 12 naučnofantastičnog serijala „Doktor Hu“, Sidnija Njumana, iz 2005, i epizoda prva sezone šest humorističkog serijala „Pijana istorija“, iz 2019.

To, međutim, ne iscrpljuje sve reference na stihove Bajrona na filmu, tako da se, na primer, u „Golom poljupcu“ Semjuela Fulera, iz 1964, čuju stihovi Bajronvog „Don Žuana“, a prolog filma „Gusar“ Entonija Kvina, iz 1958. obeležili su stihovi istoimene Bajronove pesme iz 1814.

Razni stihovi provejavaju i u biografskom filmu „Bajron i balada o demonu“ Nikosa Koundurosa iz 1992, televizijskoj drami Džulijana Farina pod nazivom „Bajron“ iz 2003, kao i u kratkom serijalu pod nazivom „Skandalozne avanture Lorda Bajrona“ Ruperta Evereta, iz 2009.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari