16. Leskovački internacionalni festival filmske režije: U znaku uzbudljivih ostvarenja sa jugoslovenskog prostora, svetskih divljih filmova, i autora koji sanjaju film 1Foto Miroslav Dragojević

 

Pod simboličnim naslovom „Akcija!“, 16. Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE odvijaće se od 14. do 19. septembra, a ovogodišnje izdanje, kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare u mts Dvorani, prikazaće u svim programima oko 50 najboljih ostvarenja, po mnogim novinama biće i najambicioznije u proteklih petnaest godina, a reditelju Milošu Miši Radivojeviću dodeliće Nagradu „Živojin Žika Pavlović“ za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu.

Šta sve očekuje ovdašnje filmofile, leskovačku publiku, filmske autore iz regiona i inostranstva koji će biti gosti 16. LIFFE, predstavili su Sanja Conić, direktorka Kulturnog centra Leskovac, koji je organizator festivala, Darko Bajić, umetnički direktor LIFFE, Uroš Tomić i Marko Sopić, selektori novog programa “Divlji film”, Darja Bajić, producentkinja, Dragan Jović, direktor bioskopa LKC, a putem linka obratio se i hrvatski reditelj Ognjen Sviličić, selektor glavnog takmičarskog programa.

– Mi smo ove godine u akciji, kao što kaže i slogan festivala, a akcija podrazumeva da želimo da napravimo veći i značajniji festival, iako je on bio izuzetno značajan i prethodnih godina, i postigao je svoj osnovni cilj. A to je da pokuša da predstavi najbolje filmove sa kulturnog prostora Jugoslavije i da na taj način podrži koprodukcije koje postoje na ovom prostoru, ali i da govori o značaju jugoslovenskog prostora koji neminovno utiče i na evropsku i svetski kinematografiju – izjavio je Darko Bajić.

– S druge strane, širimo se i želimo da obuhvatimo sve ono što je drukčije, što je ekspetiment, uključujući negde Živojina Pavlovića i Dušana Makavejeva kao osnivače i pokretače Kino kluba Beograd, i ljude koji su dali veliki doprinos evropskom filmu, stvarajući „crni talas“, koji za mene nikad nije prestao. Dakle, akcija se odnosi na zahuktali voz koji kreće iz Leskovca ka svetu, uz selekciju filmova koji će biti prikazani – rekao je Bajić.

Kako je istaknuto, pored tradicionalne nagrade, Gran pri „Živojin Žika Pavlović“ za najbolju režiju, LIFFE je ove godie ustanovio novo priznanje koje nosi ime još jednog velikana i majstora „crnog talasa“ – Nagradu „Dušan Makavejev“. Ove legendarne autore, poznate i u svetu po avangardnosti i beskompromisnosti svojih dela, povezuje i to što su zajedno započeli karijere u Kino Klubu Beograd.

Novu Nagradu „Dušan Makavejev“, umetnički tim festivala uveo je za internacionalni program ,,Divlji Film“, koji su predstavili Uroš Tomić i Marko Sopić, a predsednica žirija ove selekcije biće Greta Skaki, čuvena italijanska i australijska glumica koja je tokom impresivne višedecenijske karijere sarađivala sa najuticajnijim rediteljima, poput Roberta Altmana, Alana Pakule, Braće Tavijani, Končalovskog…, a posebno upečatljivu ulogu ostvarila u filmu Makavejeva „Koka-Kola Kid“.

– Kao selektori, trudili smo se da odaberemo autore iz celog sveta koji nude inovacije u filmskom jeziku, baš kao što je to radio Makavejev u svojim filmovima, a opet, uspešno komuniciraju sa publikom širom sveta i nisu hermetični, kao što nisu bili ni filmovi Makavejeva – istakli su Uroš Tomić i Marko Sopić.

U ovom programu biće predstavljeno osam ostvarenja, prikazanih u selekcijama Berlina, Kana, sandensa…, a pored Grete Skaki o pobednicima će odlučivati i slavni montažer Yann Dedet, i dokumentarista, profesor na Harvardu Robb Moss, koji se na današnjoj konferenciji takođe obratio putem linka.

U glavnoj takmičarskoj selekciji biće prikazano osam filmova iz najvažnije domaće i regionalne produkcije, među kojima su ostvarenja koja su osvajala nagrade na svetskim festivalima, kao što su „Da li ste videli vu ženu“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića, „Ovuda će proći put“ Nine Ognjanović, „Praznik rada“ Pjera Žalice, „Kajmak“ Milča Mančevskog“, prošlogodišnjeg laureata Nagrade“ Živojin Žika Pavlović, „Jahači“ Dominika Menceja, „Indigo kristal“ Luke Mihailoviča…

— Ovogodišnja selekcija pokazuje kako bivša Jugoslavija zbilja želi da živi punim plućima, međutim prošlost nam ne da. Borba čovjeka s prostora bivše Jugoslavije je uvijek borba s prošlošću, to nam je svima zajedničko. Ovi filmovi nas pozivaju da u toj borbi pobijedimo i zagrlimo život. Tako da je ime ovog festivala odnosno skraćenica LIFFE, jedan poziv na takvo druženje za našu bolju budućnost – rekao je Sviličić.
Žiriju ove selekcije predsedavaće slovenački reditelj Damjan Kozole, a članovi su reditelj, Nenad Pavlović i glumac Ljubomir Bandović.

U okviru festivalskog programa Studentski Film, koji dodeljuje Nagradu „Radomir Baja Šaranović“, biće prikazani radovi studenata režije iz regiona, najavio je Dragan Jović, a predsednik žirija je reditelj Stefan Arsenijević.

LIFFE, kao jedini regionalni festival filmske režije, kako je istakla Darja Bajić Božović, od ove godine uvodi novu kategoriju nagrada za najbojle režiranu dramsku epizodu serije, i najbolje režiranu mini seriju.

– Usred velike hiperprodukcije serija iz godine u godinu, potrebno je napraviti neku vrstu valorizacije, a LIFFE nastavlja tradiciju da premijerno prikazuje serije pre njihovog televizijskog pojavljivanja. Ove godine imamo veliko zadovoljstvo da prikažemo „Poziv’’ reditelja Marka Đilasa, Tunel’’ Lazara Ristovskog, i seriju ,,Tajkun 2’’ reditelja Ivana Stefanovića i Jelene Gavrilović – najavila je selektorka ovog programa.

16. Leskovački internacionalni festival filmske režije: U znaku uzbudljivih ostvarenja sa jugoslovenskog prostora, svetskih divljih filmova, i autora koji sanjaju film 2
Foto Miroslav Dragojević

Za ove nagrade pozvano je da glasa preko 200 eminentnih reditelja iz celog regiona, a u konkurenciji je 35 serija nastalih u prethodne dve godine na prostoru bivše Jugoslavije.

Položaj i egzistencija reditelja

Darko Bajić je najavio i tradicionalnu Konferenciju reditelja koja se održava svake godine, a velika imena filmske režije govoriće o položaju i egzistenciji reditelja, što će biti tema u fokusu.
– To je akcija! Nije samo stvar egzistencije, to je stvar i boljeg filma – rekao je Darko Bajić, koji je najavio i povećanje novčanog iznosa nagrada.

Dobitnik Gran prija „Živojin Žika Pavlović“ za najbolji film ove godine može da očekuje i 4500 evra.

Brend grada Leskovca

Direktorka KCL Sanja Conić, izjavila je da je tokom šesnaest godina LIFFE izrastao u prestižnu kulturnu manifestaciju koja predstavlja brend grada Leskovca, i izuzetno je značajan za reditelje regiona.

– Oni su dobili siguran prostor u kome mogu da govore o izazovima sa kojima se susreću, a Leskovački kulturni centar i grad Leskovac nesebično pomažu ovu manifestaciju, kao i Ministarstvo kulture i Filmski centar Srbije – navela je Conić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari