"Ovuda će proći put" Nine Ognjanović trijumfovao i u Njujorku: Peta nagrada koju na festivalima u Americi osvaja debitantski film naše rediteljke 1Foto promo Stony Brook Film Festival

 

Posle svetske premijere na američkom Slamdance festivalu, na kojem je 2022. dobio specijalno priznanje žirija i nagradu publike, debitantski film „Ovuda će proći put“ naše rediteljke i scenaristkinje Nine Ognjanović, trijumfovao je i na festivalu Stony Brook Film u Njujorku – osvojio je nagradu Spirit of Independent Filmmaking Award.

Stony Brook Film Festival održava se u Staller Centru for the Arts na Long Island-u već 28 godina, a nagrada koja je pripala Nini Ognjanović dodeljuje se za „duh nezavisnog filmskog stvaralaštva, autorima i autorkama koji koriste jedinstveni indie objektiv kako bi oživeli svoje neverovatne priče“.

Podsećanja radi, na festivalu Mammoth Lakes u Kaliforniji „Ovuda će proći put“ dobio je nagradu žirija za najbolji film i nagradu publike, a povodom trećeg priznanja koje njen prvi igrani film u karijeri osvaja u Americi, mlada autorka je izjavila:

„Izuzetno sam zadovoljna iskustvom koje sam stekla na festivalu u Njujorku, kao i interesovanjem publike i prikazivanjem mog filma u velikoj sali Staller Centra, koja je bila puna“ – istakla je Ognjanović.

„Ovuda će proći put“ ovog leta ide na još dva festivala – 5. avgusta njegovom projekcijom svečano će biti zatvoren Festival Mediteranskog i Evropskog Filma Trebinje, posle toga će biti prikazan na Brač Film Festivalu, a u bioskope širom Srbije stiže u septembru.

Domaća premijera bila je na ovogodišnjem Festu (nagrada publike), a priča o devojci koja panično želi da spasi život stranca jer veruje da će je on odvesti daleko od seoske zabiti u kojoj živi, nagrađena je i na festivalu Riviera u Sestri Levante, u Italiji.

Nina Ognjanović dobitnica je i nagrade za najboljeg reditelja/rediteljku debitanta na nedavno održanom Ravno selo festivalu, a na festivalu u Somboru njen film osvojio je nagradu Ernest za najbolje ostvarenje.

Radnja filma događa se u odsečenom i zaboravljenom planinskom selu, blizu koga će uskoro biti izgrađen autoput. Osim puta, u selo stiže i stranac, a meštani, puni nepoverenja i straha prema promeni koju put donosi, sumnjaju da i stranac ima neke veze sa tim, i da skriva svoje prave namere…

Nekoliko nesporazuma i laži je dovoljno da netrpeljivost meštana prema strancu preraste u otvoreni sukob, a Jana, devojka iz sela koja se zaljubila u stranca, shvata da je ona jedina koja može da ga spasi…

U glumačkoj ekipi filma su Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Vladimir Maksimović, Ninoslav Ćulum, Svetozar Cvetković, Branislava Stefanović, Igor Filipović, Pavle Čemerikić, Marta Bogosavljević, Eva Ras i Demijan Kostić.

Direktor fotografije je Vladislav Andrejević, montažer Rastko Ubović, dizajner zvuka Stevan Masnec, kompozitorka Ana Krstajić, scenografkinja Neva Joksimović, kostimografkinja Martina Malobović, a grafička dizajnerka Elda Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari