Jubilarni 15. Beldocs - Dokumentarci kao žanr budućnosti 1

Jubilarni, 15. Beldocs festival, jedan od vodećih dokumentarnih filmskih festivala u ovom delu Evrope, biće održan od 11. do 18. maja u Beogradu na kome će se u 12 programskih celina, premijerno prikazati više od 100 najboljih dokumentarnih filmova danas.

-Posvećeni smo pronalaženju najboljih aktuelnih filmova, novim medijima i tehnologijama, upoznavanju sa vrhunskim autorima, umrežavanju filmskih stručnjaka, razvoju novih filmova. Želimo da, razvijanjem novih filmskih stvaralaca i autorskih izraza, utičemo na budućnost i da napravimo razliku u našem društvu. – izjavio je Marko Grba Singh, umetnički direktor Beldocs festivala.

Prema njegovim rečima jubilarni Beldocs biće jedinstvena prilika da se ovde premijerno pogledaju najbolji dokumentarci iz celog sveta. Među preporukama za ovogodišnje izdanje su navedena sledeća ostvarenja:

JFK Revisited: Through The Looking Glass u režiji Olivera Stouna. Film prati istragu ubistva američkog predsednika Džona Kenedija i iznosi mnoga dokumenta i svedočanstva koja potvrđuju da iza ubistva Kenedija stoji američka obaveštajna služba, CIA.

„Babi Jar. Kontekst (Babi Yar. Context) i Gospodin Landsbergis (Mr. Landsbergis) u režiji ukrajinskog reditelja Sergeja Loznice. Babi Jar.

Kontekst prati nacistički masakr 30 hiljada Jevreja tokom samo tri dana septembra 1941. Mr. Landsbergis je film o “pevajućoj revoluciji” u Litvaniji na putu ka nezavisnosti od Sovjetskog Saveza i njenom glavnom protagonisti Vitautasu Landsbergisu.

Zidovi puni snova (Dreaming Walls), u režiji Ameli van Elmt i Maje Diverdije, prikazuje završetak dugog luksuznog renoviranja legendarnog hotela “Čelsi”, čuvene oaze kontrakulture šezdesetih godina 20. veka i raja za poznate umetnike i intelektualce, kao što su bile Pati Smit, Dženis Džoplin i zvezde Vorholove fabrike.

Direktorka Beldocs festivala Mara Prohaska Marković povodom jubileja ove manifestacije je istakla da su svi u timu ponosni jer su za 15 godina kontinuirano rasli, kao festival i kao organizacija.

– Ove godine, želimo posebno da privučemo novu publiku, jer znamo da uzbuđenje i strast ka smelim, autentičnim i kreativnim filmovima koje delimo, može da bude inspirativno za mnoge ljude. Prema njenim rečima žanrovski gledano dokumentarni film jedan od najbrže rastućih i u produkcionom smislu, kao i u pogledu sve veće popularnosti.

– Sigurni smo da ćemo ponuditi jedinstveno festivalsko iskustvo“ poručila je Mara Proharska Marković povodom jubileja Beldocs festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari